И на празника си: село Петково тъгува за празното училище

Смолянското село се радва на обновена църква и нова книга

„Петковци с болка поглеждат към онемялата сграда на училището. Всички опити да я дадем, за да я върнем към живот засега са напразни, но вярваме че тази сграда отново ще грейне”. С тези думи кметът на Петково Юлиян Чиев изрази разочарованието на местните жители заради празното училище, което беше единственото в Смолянско за деца със специални здравни потребности, но беше закрито през 2011г.

Традиционния празник на селото се чества  със събор около Петровден повече от 2 века, каза при откриването му управникът и допълни, че изконните традиции свързани с дом, род и родина продължават и поне в този ден във всяка къща има гости, хората се завръщат при корена си.

Благодарение на родолюбиви петковци тази година са довършени ремонтните дейности в храм „Св.Йоан Предтеча” , а на събора беше представена и новата книга „ Пътят на народната песен на Злата Зенгин Милкова от село Петково”, с автор доц. д-р Георги Митринов.

Гости на Петково бяха депутатът д-р Даниела Дариткова, председателят на Общинския съвет Филип Топов, съветниците Борислав Георгиев и Милко Гавазов, гл.финансист Венера Аръчкова , кметове на съседни села и гости от чужбина.

 СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини