Държавен фонд "Земеделие" с нов шеф

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" избра Атанас Добрев за изпълнителен директор. Кандидатурата му е съгласувана с премиера Пламен Орешарски.

Земеделският министър Димитър Греков заяви след края на заседанието, че от днес най-голямата финансово-кредитна институция в сектора  на селското стопанство е оглавена от доказан професионалист, съобщи "Фокус".
Изборът се наложи след отстраняването от длъжност на изпълнителния директор Мирослав Николов и отказа на зам.-министъра на земеделието Явор Гечев да оглави фонда,  макар и временно.

"Убеден съм,  че Атанас Добрев достойно ще отговори на очакванията на българските земеделски  производители и максимално бързо ще бъдат подписани всички одобрени близо 2500 проекта,  които бившето ръководство на фонд "Земеделие" забави. Това ще ми даде и  моралното удовлетворениеза добре свършена работа, за да си тръгна от  поста с гордо вдигната глава. Защото оценката за управление на един или  друг политик или министър я пишат тези, за които е работил“, допълни Греков.

Атанас Добрев е работил в ДФЗ, където е заемал различни длъжности в продължение на близо 6  г. Бил е началник на различни отдели в институцията. От 2007 до 2008 г. е заемал длъжността съветник на  председателя на Държавната агенция по горите. През 2008 и 2009 г. е бил  изпълнителен директор на Национален фонд „Българска гора”.

От 2009 до  2013 г. работи в частния сектор в сферата на земеделието. От 11 юни 2013  г. е назначен за парламентарен секретар в Министерство на земеделието и  храните.

Атанас Чавдаров Добрев е роден на 18 септември 1975 г. Завършил е магистратура специалност „Стопанско управление”  във Великотърновския университет „Св.Св. Кирил и Методий”. Владее  английски и руски език.

Бившият директор не бе пуснат в МЗХ

Бившият изпълнителен директор на ДФ „Земеделие” Мирослав Николов и неговата заместничка Виолета Александрова не бяха допуснати в Министерството на земеделието, където се проведе заседанието на УС на фонд "Земеделие". 

"Бях спрян от охраната в коридора на МЗХ, като бяха повикани служители от „Човешки ресурси”, които да ми връчат заповед за освобождаване и прекратяване на трудовите правоотношения", каза пред журналисти при опит да влезе в сградата на ведомството Мирослав Николoв.

„В заповедта на УС на ДФЗ е описано, че трябва да има протокол въз основа на взето решение от този протокол. Оказва се, че или няма протокол, или не може да бъде предоставен, а той е част от заповедта, на която се позовават мотивите", обясни Николов.


Поисках протокол, те не ми го дават... Не съм видял протокол – има ли подписи няма ли, кои са членовете, които са гласували, легитимни ли са гласовете, не са ли", добави той.

Мирослав Николов каза, че е подписал заповедта – въпросът бил, според него, че правното основание, върху което тя е издадена, е протокол, който липсва. Той бе категоричен, че ще обжалва.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини