Президентът да внимава какво приказва, съветва вицето Попова

Президентът има право да се притеснява за бюджета. Това заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в предаването „Тази събота" по БиТиВи. Коментарът й бе по повод вчерашния призив на държавния глава за приоритетите на 42-ото Народно събрание до края на мандата му.

Припомняме, пред депутатите Росен Плевнелиев поиска актуализация на бюджета, както и повече правомощия за служебния кабинет. Това предизвика остри реакции в политиците, които обвиниха държавния глава, че превишава правомощията си.

Маргарита Попова бе лаконична в коментара си за изказването на президента. Според нея президентската институция трябва да е внимателна в изказванията си, за да няма подобни обвинения, че надвишава правомощията си. Трябва да внимаваме какво приказваме, смята вицепрезидентът. Според нея темата за бюджета е в правомощията на Министерски съвет. Това е работа на министър-председателя, каза Попова.

Според нея именно министър-председателят е бил големият отсъстващ в дискусията за нуждата от актуализация на бюджета и бюджета на НЗОК. Според нея Пламен Орешарски е трябвало по-често да обяснява правителствените решения и позиции още от самото начало на мандата си. Тя дори му е споделила това си мнение лично.

По отношение на съставянето на служебния кабинет, вицепрезидентът стои настрана от темата. Не участвам в консултациите за служебен кабинет, каза Попова. Това е работа на президента, допълни тя. Служебният премиер трябва да е почтен човек, такава е визията на Маргарита Попова за бъдещия министър-председател, който ще работи до вота на 5 октомври.

На въпрос къде е бил кръгът Пеевски, когато тя е била в прокуратурата, вицепрезидентът отговори: „Има десетки, да не кажа стотици хора, на които да се зададе този въпрос". По отношение на оценката й за работата на държавното обвинение, Маргарита Попова е на мнение прокуратурата да не бъде импулсивна и емоционална в реакциите си.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини