Илияна Йотова: Моят кандидат за лидер на БСП е Стефан Данаилов

"Няма да е голяма изненада изборът на личност като Стефан Данаилов, подкрепен от силен екип, до редовния конгрес догодина, той е моят кандидат", призна евродепутатката Илияна Йотова пред Нова тв. Според нея тя също е получила номинация за лидер, но е отказала, защото вече е поела ангажименти като европейски депутат.

"Настоявах правителството да подаде оставка още след европейските избори и ние да сме партията, която първа да се оттегли от властта", добави тя. Според нея тогава тя не е получила подкрепа от колегите си, които са очаквали кабинетът да свърши още много работа и затова не са били склонни да я подкрепят. Тя смята, че различията между двете подкрепящи правителството партии са станали очевидни още в нощта след вота през май.

„Кафето, изпито в Кърджали от Лютви Местан и Бойко Борисов бе достатъчно красноречиво и още тогава ни светна червена лампичка”, каза още Йотова. Според нея, ако кабинетът бе подал оставка веднага след изборите, вероятно нямаше да се стигне до кризата с КТБ.

Евродепутатката определи като „игра със сигурността на България в името на тесни партийни интереси” случилото се с трезора, но не уточни какво точно има предвид. "БСП подкрепяше правителството на Пламен Орешарски и затова идеята на организаторите на кризата бе тя да поеме цялата отговорност за случващото се", анализира Йотова.

Според нея БСП е изпуснала момента, в който е станало ясно, че отношенията между двете партии, подкрепящи правителството, са започнали да скърцат, за да си тръгне и поиска нови избори. Тя посочи, че доста преди изборите е поискала оставката на министри, на първо място този на земеделието и храните, но и това не е било възприето от колегите й.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини