МВР дава 53 млн. лв. за камери по пътищата

Над 53 милиона лева ще даде МВР за борба срещу нарушителите по пътищата. Ще бъдат купени нови камери, а обработката на снимките ще отнема 1,5 секунди.
39,5 млн. лв. от сумата са за купуване на стационарни камери и изграждане на Единен център за обработка на нарушенията в София, съобщи "Преса". Останалите пари са за разходи по отпечатването и при изпращането на електронния фиш по пощата до шофьора нарушител.

Първоначално по проект бе заложено да се купят 174 нови камери. Заради бума на катастрофи, експерти от КАТ през последния месец са актуализирали картата с опасни отсечки и са включили още 20 точки, където трябва да се сложи техника за контрол на скоростта. Така през следващите месеци МВР ще купи 194 камери и още минимум 28 стационарно-преносими установки, чиито данни при нарушение ще служат за издаването на електронен фиш.

Устройствата ще покрият основната пътна мрежа, по която преминават 70% от автомобилния поток. Техниката ще разполага с програма за разчитане на автомобилните номера, по които пък ще може да се прави справка за валидна полица "Гражданска отговорност" и годишен технически преглед.

Изискването на МВР към фирмата изпълнител е да осигури камери, които да заснемат поне 95% от преминаващите возила по всяко време на денонощието и през всеки сезон.

Записът с нарушението трябва да съдържа следните реквизити: населено място, дата и час, GPS координатите, въведеното с пътен знак ограничение и др. Електронният фиш ще бъде изпращан по пощата до шофьора нарушител. В случай че не бъде открит, той ще бъде призоваван в полицията.

В момента КАТ разполага с 25 стационарни и 134 мобилни камери в цялата страна. Общо стойността им е 1 354 462,80 лв., става ясно от справка, поискана от "Преса" по Закона за достъп до обществена информация.

Вчера бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев заяви, че полицията не може ефективно да използва 134-те си мобилни камери, след като Върховният административен съд (ВАС) реши, че по снимките от тях не могат да се издават електронни фишове.

Катаджиите трябва да спрат колата, преминала с превишена скорост, и да съставят акт или фиш на шофьора нарушител.

"В парламента има поправки на Закона за движение по пътищата с нови текстове за електронния фиш. Приети са на първо четене и са разгледани от всички комисии. На заседанията в оставащите дни могат да бъдат приети, ако им се отдели внимание за половин-един час", каза още Стратиев.

Шефът на КАТ: В малките селища масово карат без книжки

Началникът на “Пътна полиция” Антон Антонов заяви пред БНТ, че
в малките населени места е практика да се дават коли на шофьори без книжки, а само за последните седмици има 7 катастрофи на неправоспособни шофьори.
Антонов отбеляза, че това са 17-20-годишни младежи, които карат мощни автомобили по третокласни пътища, където няма засилен контрол.

Той съобщи още, че от началото на годината са станали 3600 тежки пътно-транспортни произшествия, а 358 са загиналите. Ранените са 4800, което с около 120 души по-малко от пострадалите за същия период през 2013 г. Загиналите обаче са с 50 повече.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини