МВР дава 53 млн. лв. за камери по пътищата

Над 53 милиона лева ще даде МВР за борба срещу нарушителите по пътищата. Ще бъдат купени нови камери, а обработката на снимките ще отнема 1,5 секунди.
39,5 млн. лв. от сумата са за купуване на стационарни камери и изграждане на Единен център за обработка на нарушенията в София, съобщи "Преса". Останалите пари са за разходи по отпечатването и при изпращането на електронния фиш по пощата до шофьора нарушител.

Първоначално по проект бе заложено да се купят 174 нови камери. Заради бума на катастрофи, експерти от КАТ през последния месец са актуализирали картата с опасни отсечки и са включили още 20 точки, където трябва да се сложи техника за контрол на скоростта. Така през следващите месеци МВР ще купи 194 камери и още минимум 28 стационарно-преносими установки, чиито данни при нарушение ще служат за издаването на електронен фиш.

Устройствата ще покрият основната пътна мрежа, по която преминават 70% от автомобилния поток. Техниката ще разполага с програма за разчитане на автомобилните номера, по които пък ще може да се прави справка за валидна полица "Гражданска отговорност" и годишен технически преглед.

Изискването на МВР към фирмата изпълнител е да осигури камери, които да заснемат поне 95% от преминаващите возила по всяко време на денонощието и през всеки сезон.

Записът с нарушението трябва да съдържа следните реквизити: населено място, дата и час, GPS координатите, въведеното с пътен знак ограничение и др. Електронният фиш ще бъде изпращан по пощата до шофьора нарушител. В случай че не бъде открит, той ще бъде призоваван в полицията.

В момента КАТ разполага с 25 стационарни и 134 мобилни камери в цялата страна. Общо стойността им е 1 354 462,80 лв., става ясно от справка, поискана от "Преса" по Закона за достъп до обществена информация.

Вчера бившият шеф на КАТ Алекси Стратиев заяви, че полицията не може ефективно да използва 134-те си мобилни камери, след като Върховният административен съд (ВАС) реши, че по снимките от тях не могат да се издават електронни фишове.

Катаджиите трябва да спрат колата, преминала с превишена скорост, и да съставят акт или фиш на шофьора нарушител.

"В парламента има поправки на Закона за движение по пътищата с нови текстове за електронния фиш. Приети са на първо четене и са разгледани от всички комисии. На заседанията в оставащите дни могат да бъдат приети, ако им се отдели внимание за половин-един час", каза още Стратиев.

Шефът на КАТ: В малките селища масово карат без книжки

Началникът на “Пътна полиция” Антон Антонов заяви пред БНТ, че
в малките населени места е практика да се дават коли на шофьори без книжки, а само за последните седмици има 7 катастрофи на неправоспособни шофьори.
Антонов отбеляза, че това са 17-20-годишни младежи, които карат мощни автомобили по третокласни пътища, където няма засилен контрол.

Той съобщи още, че от началото на годината са станали 3600 тежки пътно-транспортни произшествия, а 358 са загиналите. Ранените са 4800, което с около 120 души по-малко от пострадалите за същия период през 2013 г. Загиналите обаче са с 50 повече.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
13 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
13 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
13 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
13 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
13 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
13 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
13 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
13 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
13 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
13 юли 2020
Последни новини