Поне 15 души са загинали в сблъсъци около Нагорно Карабах

В най-тежките сблъсъци от години насам за населения с етнически арменци азърбайджански анклав Нагорно Карабах през тази седмица са загинали поне 15 души, съобщи Би Би Си.

Според властите в Баку за последните 4 дни са загинали 12 азърбайджански войници, а властите в Нагорно Карабах съобщават за 4 жертви.

Анклавът е един от т.нар. замразени конфликти на територията на бившия СССР. В продължение на 6 години в сражения между армията на Азърбайджан и подкрепяни от Армения жители на Нагорно Карабах загинаха близо 30 000 души.

Преди около 20 години бе договорено прекратяване на огъня и сега и двете страни се обвиняват взаимно в нарушаването му.

Президентите на Армения Серж Саркисян и на Азърбайджан Илхам Алиев ще се срещнат следващия петък или събота в Сочи, твърдят властите в Ереван.

Русия, която посредничи за примирието от 1994г., заяви, че "всякаква нова ескалация на насилието е неприемлива" и че спорът трябва да се решава с политически средства.

САЩ, които са съпредседател на т.нар. Група от Минск на ОССЕ, опитваща се да уреди конхликта, заявиха, че са "силно загрижени" от избухването на насилие в петък. Американският представител в групата е бившият посланик в София Джеймс Уорлик.

Но международният мирен процес е блокиран, а в Баку и Ереван правят все по-войнствени изявления.

Източник: http://novini.dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини