Потопът в Мизия взе две жертви, поне десет човека се издирват

Поне двама човека загинаха, а 10 се издирват след невиждано водно бедствие в град Мизия. Жертвите са възрастни хора, открити в домовете им. Проливните дъждове в събота предизвикаха приливна вълна по местната река Скът, която заля 3-хилядния град, където в нощта срещу неделя е настъпил истински кошмар. На места нивото на водата стигна три метра, а някои райони бяха под 5 метра вода. Възрастни хора не помнят подобно бедствие. Към 8 сутринта в неделя една трета от Мизия беше под между 1 и 3 метра вода.

Над 500 човека от града и съседното село Крушовица са евакуирани. В неделя сутринта нивото на водата постепенно спада, а спасителни екипи продължават да изваждат с лодки хора от наводнените им домове.

Депутатът от БСП Корнелия Нинова, която е родом от съседното с. Крушовица и е прекарала нощта блокирана в центъра на Мизия, разказа за страшен грохот, който съпровождал падането на къщите.

"Обстановката е изключително тежка, ужасна. Цяла нощ екипите работеха по евакуация на хора и доста евакуирахме от съседни села и град Мизия. Настанили сме хората в една детска градина над града”, заяви Нинова.

"Дойдоха двата хеликоптера "Кугър”, защото спасителните лодки не могат сами да се справят и да достигнат до всички домове", допълни тя.

Шефът на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов съобщи, че служител на МВР е открил тялото на баща си в къщата, която възрастният човек обитавал. По-късно спасителните екипи са открили втора жертва - възрастна жена, също намерена в дома си.

До наводнението се е стигнало заради плавното, но непрекъснато повишаване на водите на реката. Тя е вдигала нивото с по 5-6 сантиметра на час, твърдят властите. Местните хора обаче казват, че с очите си са видели как реката е вдигнала нивото си рязко с по 20 сантиметра.

В събота беше разрушена дига край Мизия с цел водата да залее земеделски земи, но да не застраши града. Мярката обаче нямаше ефект.

По информация на МВР късно снощи и през нощта са евакуирани над 400 човека от Мизия и 100 човека от Крушовица, предимно възрастни и трудноподвижни хора. Евакуацията продължи и в неделя.

Хора си стоят по домовете и не искат да ги напускат

"Направихме всичко необходимо за предупреждението на населението. В момента някои хора отказват да бъдат евакуирани – седят си по домовете и отказват да бъдат изведени по необясними причини. Истината е, че Мизия е под вода и няма тенденции за спадане на този огромен воден стълб”, каза кметът Виолин Крушовенски в неделя сутринта.

Ситуацията в Мизия продължава да бъде тежка, все още няма данни за местонахождението на около 10 жители на града, които не са сред евакуираните, каза министърът на вътрешните работи в оставка Цветлин Йовчев, който пристигна в наводнения град.

От общината са подготвили списъци, за да се провери кои от жителите са евакуирани и дали има хора в неизвестност. Спасителни екипи проверяват наводнените къщи с лодки, за да се открият евентуално бедстващи хора в тях.

По думите на министъра причина за наводнението в Мизия са падналите проливни дъждове, няма изпускане на язовири.

На място работят над 300 служители на Гражданска защита, Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", полицията, екипи на Министерството на отбраната,
посочи министър Йовчев. От снощи, когато от приливната вълна река Скът излезе от коритото си, са евакуирани повече от 500 жители на Мизия.

За хората, останали без дом, е осигурено място в сградите на училище и детска градина, но повечето са отишли при близки и роднини в съседни села.

За Мизия беше изпратено и аварийно-спасителното звено на Столичната община. То разполага с лодка и оборудване за помощ на пострадалите.

Властите твърдят, че са предупредили навреме за покачване на реките

От 4 дни НИМХ към БАН е предупреждавал за очакваните валежи, а МОСВ - за покачването на нивото на реките. Местните власти са изпратили нарочни заповеди за евакуация на хората, но не всички са били готови да напуснат домовете си, заяви комисар Николов. Той оцени високо помощта на доброволците в Мизия, които са спасили, по думите му, "десетки животи".

Кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски заяви пред БНР, че хората са уплашени и са евакуирани много трудно: "Настанали сме хората в детска градина на центъра – единствената, която не е залята с вода. Има настанени и в жилищния комплекс в най-високата точка на града. Точната бройка на хората не мога да кажа, но по-голямата част са в жилищния комплекс. Осигуряваме им храна и завивки, медицински прегледи от специалисти от ВМА и очакваме да дойде още храна".

Той обясни и как са били информирали хората за идващото бедствие: "Когато се обади областният управител, че се очаква приливна вълна, свикахме Кризисния щаб, издадох заповед за предварителна евакуация, да се разясни на хората и сме обикаляли кварталите откъдето идва вълната, за да предупредим хората да знаят, че идва опасност. Необяснимо за мен е, че намерихме по-голямата част от хората в къщите им".

БЧК деблокира бедствения си резерв и чака помощ на кратък номер 1466

Ясен Сливенски, директор на Дирекция "Мениджмънт на бедствия" в БЧК заяви за БНР, че в града изпитват остър недостиг на чиста вода и призова фирмите във Врачанско, които имат запаси с бутилирана минерална вода да помогнат на бедстващите.

В града са залети улици, дворове и мазета на жилищни сгради по поречието, има паднали постройки.

Българският червен кръст деблокира своя бедствен резерв. Спални комплекти и одеяла ще се доставят на евакуираните от наводнените райони.

"Имаме нужда от минерална вода. Фирми, които имат възможност, ако могат да дарят. Краткият номер е 14 66 и разкритата банкова сметка ще дадат възможност да отговорим адекватно на всички останали нужди на бедстващото население", казаха от БЧК – Враца.

Областният управител Венцислав Василев, който следи ситуацията на място, съобщи за БНР, че нивото на р. Скът e спаднало с около 2-3 см след 9 ч, но ситуацията остава критична. Няма язовир с нарушена стена в района. Все още не се знае колко са съборените къщи, въпреки че хеликоптерите "Кугър" кръжат над тях, защото е трудно отгоре да ги различат стопанските постройки.

От 13:00 часа в събота няма ток, мобилните комуникации и водоподавването са силно нарушени. Хора се оплакват, че не са успели да се свържат с телефон 112. Освен това, в най-високата точка на Мизия, където са се спасили най-много хора, до сутринта не беше дошъл нито един представител на властта.

Преди ден река Скът излезе от коритото си и заля Бяла Слатина и няколко села. През 2005 година в Мизия четири деца се удавиха в река Скът, отново при високи води.

В средата на юли м.г. в Мизия започна работата по мащабен проект за защита на града от наводнения. Той обаче трябва да приключи през 2015 година.

21 са получените сигнали за отводняване след обилните валежи в Монтана.

Продължават действията по отводняване в Бяла Слатина. В събота там бе наводнен районът на автогарата, разрушена беше къща, но пострадали няма. Спасителните екипи изчакват изтеглянето на водите, за да започнат отводнителни дейности.

Източник: http://www.mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини