Сливат две професионални гимназии в Смолян

 Две от най-популярните преди време професионални гимназии в Смолян, най-вероятно през новата учебнагодина ще бъдат слети в едно училище.

Шефът на Регионалния инспекторат на образователното ведомство в Смолян Иван Муцевски, е изготвил докладна с предложение до просветния министър за сливане на Професионалната гимназия по строителство и тази по готварство и туризъм.

Реформата е необходима заради липса на прием в строителното училище вече три години. Все по-малко семейства от региона имат финансова възможност да издържат децата си в Смолян и предпочитат да ги запишат да учат средно образование в родните им места.

„От двете училища ще се образува едно – по туризъм и строителство, като ще се запази възможността за прием от целия спектър от специалности”, обясни Муцевски. Ако новото школо бъде одобрено от просветния министър, наесен двете учебни заведения с над 50 годишна история, ще отворят врати като едно училище.

В момента в ПГС учат едва 11 ученици, които ще бъдат в 12 кл., още около 30-ина деца са на самостоятелна форма на обучение. Целият имот, който ползват двете школа обаче е собственост на строителната гимназия, а след преобразуването, той ще мине в активите на новото училище. Предстои предложението да бъде обсъждано и на сесия на общинския съвет в Смолян.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини