Образувано е досъдебно производство за наводнението в Мизия

Образувано е досъдебно производство във връзка с наводнението в Мизия. То е за причиняване на смърт по недпредпазливост, предаде БНТ.

Вчера човек загина, а друг се издирва в гр. Мизия, след като река Скът излезе от коритото си и заля ниските части на града. Над 800 души бяха евакуирани. Днес ситуацията в града се нормализира. През последната нощ водата в Мизия е спаднала с около половин метър.

Вече е започнала и проверка на язовирите. Те ще се проверяват и от разследващи. След оттеглянето на водата от залетите места и след проверката прокуратурата ще прецени дали има действие или бездействие на длъжностни лица, за да образува още досъдебни производства.

Близо 500 засегнати от наводненията семейства в града ще получат еднократна помощ от 325 лева, сочат данните на Министерството на труда и социалната политика. В Крушовица те са 150, в Бяла Слатина - 200 семейства. Социални работници продължават да попълват списъка с нуждаещи се.

Социалният министър в оставка Хасан Адемов обяви пред журналисти, че трима от социалните работници в Мизия участват в създадения кризисен щаб и на място в детската градина, където са настанени нуждаещите се хора, попълват молбите за получаване на еднократните социални помощи. На по-късен етап при тях ще дойдат и социални работници от Оряхово и Козлодуй, за да подпомогнат процеса по раздаване на помощите.

В Мизия вече са назначени 75 души допълнително по програми на Социалното министерство. Според кмета на града Венелин Крушовенски те ще започнат да работят в почистващи дейности, след като водата се оттегли.

В Оряхово са назначени 120 души. Ако има нужда, кметовете могат да поискат и още безработни, които да включат в почистващи дейности на по-късни етапи.

Хасан Адемов отчете, че за шестмесечието на тази година приходите от осигуровки в Националния осигурителен институт са с 131 милиона лева повече спрямо юни миналата година. Има преразход обаче в дейността на социалното министерство. Изразходвани са 52 на сто от предвидените за годината средства и това се дължи до голяма степен и на обезщетенията, които се плащат на засегнати хора от наводненията.

От АЕЦ "Козлодуй" съобщиха, че са оказали помощ на бедстващите жители на Мизия. Още в събота вечерта е изпратена техника за борба с водната стихия, а в неделя - пакети с храна, три камиона с вода, ботуши, както и радиостанции за връзка между аварийните екипи.

Атомната централа е доставила за нуждите на кризисния щаб два мобилни дизелгенератора, осветителна техника и високопроходим пожарен автомобил.

Над 30 полицаи от РПУ – АЕЦ "Козлодуй" са били изпратени в неделя, както и над 15 пожарникари от ведомствената противопожарна служба на АЕЦ.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини