Иран и Русия пред историческа търговска сделка за 20 млрд. долара

Владимир Путин се цели в търговски договор за 20 млрд. долара, който ще му позволи да заобиколи западните санкции в енергийната сфера, съобщава британският The Daily Telegraph.

Сделката е на път, след като руският министър на енергетиката Александър Новак и министърът на петрола на Иран Бижан Намдар Занган подписаха в Москва 5-годишен меморандум за сътрудничество. Конкретните споразумения ще бъдат обсъдени на 9 и 10 септември в Техеран.

По силата на новия договор Русия ще изпраща в Иран машини, оборудване и потребителски стоки. В замяна в обратната посока ще потече ирански петрол. В момента Западът е наложил на Техеран търговско ембарго заради проблемите с ядрената му програма.

Русия ще участва също в изграждането на централи и далекопроводи в Иран.

Първоначално имаше информация, че Москва ще купува по 500 000 барела ирански петрол дневно, пише в. „Коммерсант". Годишно това означава около 25 млн. т, което е около една четвърт от цялото добивано количество в страната. За момента обаче договорката е за 2,5-3 млн. т, като обемите ще растат впоследствие. Смята се, че Русия ще препродава петрола на Китай и на страни в Африка, най-вече РЮА.

Сделката ще е голяма победа и за двете страни, след като икономиките им и по-специално енергийният им сектор бяха ударени от западните санкции. Вчера наблюдатели я определиха като преди всичко политическа.

Съобщенията за предстоящи договорки между Русия и Техеран предизвикват сериозни тревоги, обяви Белият дом преди няколко месеца. Двете страни започнаха преговори в края на миналата година и Вашингтон се опитваше да оказва натиск върху Кремъл да не бъдат сключвани.

Източник: http://money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини