Фирмите на Пеевски са излезли от строежа на "Южен поток"

Строителните фирми на неуспелия кандидат за шеф на ДАНС Делян Пеевски са излезли от консорциума, който ще строи българския участък на газопровода "Южен поток", съобщи бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред бТВ.

По думите му в консорциума са останали само руската "Центъргаз" и българските "ГБС Инфраструктурно строителство", "Понсстройинженеринг" и "ПСТ Холдинг".

Според представители на строителния бранш зад "ПСТ Холдинг" стои Делян Пеевски, но във фирмените регистри такава връзка не съществува.

Руската компания в консорциума също беше сменена в последните дни, след като първоначално беше "Стройтрансгаз", която е собственост на Генадий Тимченко, който е от близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин. Тимченко е в "черния списък" на САЩ със санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим и намесата в Украйна.

Новата руска фирма в обединението "Центъргаз" е дъщерна компания на "Газпром".

 Междувременно днес в 17.30 часа изтича срокът, в който може да се обжалва предварителното изпълнение на разрешението за строеж на компресорната станция и пътя до нея. Строителното разрешение е издадено от бившия регионален министър Десислава Терзиева на 31 юли и публикувано в Държавен вестник на 5 август.

Проблемът е бил обсъден от служебното правителство, каза вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова пред бТВ. По думите й юридически е невъзможно регионалното министерство да обжалва собственото си решение. За това ще се разчита на заинтересована страна да го направи. Това може да бъде неправителствена организация или община, стана ясно от думите на Цанова.

Източник: http://www.mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини