Мор: Стръвници разкъсаха 7 прасета и кон край родопски села

Два сигнала за нападение от стръвница върху животни са постъпили в екоинспекцията в Смолян за последните два дни.

Първата атака на звяра е станала в неделя срещу понеделник на границата между землищата на селата Забърдо и Брезе. Мечката разкъсала 2-годишно конче в местността „Первица”, където пасяло стадо от 12 коня на местния животновъд Добромир Малинов. 40 годишният собственик скоро бил купил кончето и то страняло от другите животни. То пасяло настрани и станало лесна плячка на стръвницата. „Цялото беше надрано от ноктите и зъбите на звяра, а единият бут беше изяден”, разказват местните.

Във вторник сутринта друг звяр атакувал обор на около 1.6 км от чепеларското село Забърдо, в който Славчо Каварджиков отглеждал 32 крави и телета, и 8 свине. Вратата на обекта била разбита, а 52 годишният стопанин се натъкнал на кървава баня- разкъсано прасе и още 6 полуживи свине, с много рани и без шансове да оцелеят.

Задната лапа на звяра била 24 см, установили екоекспертите от групата за бързо реагиране, които разговаряли с пастирите и раздали спрейове против нападение от мечки.

РОСВ-Смолян прави всичко възможно в най-кратък срок да бъдат изплатени щетите на засегнатите стопани”, заяви шефката на смолянската екоинспекция Ема Енева.

Жителите на Забърдо пропищяха от мечите набези- казват, че около населеното място бродят над 15 екземпляра от защитения вид. Преди по-малко от месец стръвница разкъса три овце на същия стопанин, който сега се прости и с прасетата. По-рано 300-килограмов звяр изкорми шест овце пред очите на овчарските кучета, още три нахапани умряха от раните си. Цялото население се подписа за отстрел на поне една от кафявите мечки в района. Ако екоминистерството не вземе мерки, местните се заканват да блокират пътя Пловдив-Смолян в устояване на исканията си.

Щиляна Чакърова

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини