Украйна въведе режим за преминаване на руски самолети

Държавната авиационна служба на Украйна въведе снощи специален режим на транзитни полети през въздушното пространство на страната за руски авиокомпании.
Режимът бе въведен от 20.00 ч. местно време (съвпада с българското), след като украинският парламент прие по-рано през деня законопроект, съдържащ пакет от антируски мерки.

Той касае непосредствено авиокомпаниите "Трансаеро" и "Аерофлот", които изпълняват транзитни полети през Украйна от Русия към България, Израел, Турция, Египет и Гърция.

Тези авиокомпании ще могат да пресичат украинското въздушно пространство само след получаване на разрешение от Държавната авиационна служба на Украйна за всеки полет поотделно.

"Въвежданите мерки ще позволят да се осигури необходимото равнище на авиационна безопасност, като се регулира транзитът през Украйна на авиокомпаниите, които нарушават правилата за изпълнение на полети над територията на Крим", се казва в изявление на украинското министерство на инфраструктурата.

Украйна счита въздушното пространство над Кримския полуостров за закрито, отбелязва ИТАР-ТАСС.

От Руската авиокомпания "Трансаеро" съобщиха, че изпълняват своите транзитни полети за редица страни, сред които и България, като заобикалят Украйна.

"Поднасяме извинения на пътниците за неудобството, причинено от увеличеното време на полетите", казаха от въздушния превозвач.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини