Проф. Ханке: БНБ сама да си оправи кашата с КТБ

Благодарение на валутния борд през последните години БНБ си извоюва огромна репутация- до момента на случилото се с КТБ сега, каза Стив Ханке пред БНР.
Професор Ханке е американски финансист, известен като "бащата на Валутния борд у нас".

Той смята, че в момента репутацията на БНБ е накърнена, която се потвърждава от факта, че банката е поискала помощ от МВФ и ЕС.

"Това е голяма грешка. БНБ трябва сама да си оправи кашата, която забърка, сама да възстанови репутацията си, а не да търси външна помощ", заяви проф. Ханке.

На въпрос имало ли е схема на свързани помежду си фирми, които са взимали заеми от КТБ с ясното съзнание изобщо никога да не ги връщат, Ханке отговори: "Данните, за които знам, показват, че документацията е непълна. Одиторите дори не могат да приключат работата си в нормалните срокове, защото документите липсват. Изглежда, че в банката са се вкарвали като депозити пари на много държавни предприятия, след което са раздавани на хора, свързани със собствениците на банката или с политици. Очевидно е, заради лошата документация. Точно за това предупреждавах гуверньора на БНБ преди година".

Не може да се прави сравнение между случая с КТБ и финансовите злоупотреби, довели до кризата от 2008 г., твърди финансистът. 

Според него случаят с КТБ прилича повече на откровена измама, от типа инвестиционни пирамиди, която направи Бърни Мадоф преди няколко години. Той смята, че това не е нормално банкиране.

"Има и още един любопитен въпрос, който може би никога няма да се разкрие. Според обвинението на прокуратурата Цветан Василев е нареждал на касиера на банката да му дава милиони евро в брой. Въпросът е чии са били тези пари? И за какво ги е похарчил Василев? Според съобщеното, около 206 милиона лева са изтеглени от декември 2011-та до юни 2014г. Тази сума е голяма за обикновения човек, но е твърде незначителна, за да предизвика голяма промяна в банката. Тези пари практически е невъзможно да бъдат проследени. Парите, разбира се, са на банката, на вложителите. Но къде ли ги е похарчил Василев? Може би никога няма да разберем, защото това са пари в брой", коментира проф. Стив Ханке. 

Според него обявяването на фалит е подходяща мярка в случая с тази банка. "Това означава, че ще го отнесат собствениците на банката и онези, които са взели пари на заем от нея. Надявам се да има достатъчно останали активи, за да се плати на хората, които имат влогове в банката. Поне на онези с влогове до 100 000 евро", заяви проф. Ханке, уточнявайки, че не е видял доклада на одиторите. 

Не мисля, че има системен проблем. На банката трябва да се позволи да фалира, уточни той. При фалит, сенчестите фирми няма да останат в сянка, коментира той.

Ханке коментира и решението на сегашния президент Росен Плевнелиев да вкара България в европейския единен банков надзор като "лоша идея". "Зле е да се намесва ЕС, защото проблемът се политизира още повече. Де факто, президентът прави признание, че българите са некомпетентни сами да се справят с финансите си. Това е фаталната грешка на президента. Това е толкова глупаво. На практика той заявява: "толкова сме некадърни, че БНБ не може да надзирава нашите банки и ни трябват европейски бюрократи от Брюксел, които да ни вършат работата", посочи още проф. Ханке пред БНР
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини