Калфин: За нас няма заплаха от случващото се в Източна Украйна

„Ние не сме във война с Русия и за нас няма пряка военна заплаха от това, което се случва в Източна Украйна”. Това заяви членът на ръководството на ПП АБВ и бивш министър на външните работи Ивайло Калфин в ефира на Нова телевизия.

Попитан смята ли, че България трябва да има позиция за случващото се в Украйна той отговори утвърдително. „България не може да гледа от страни. Ако има нахлуване на руски войски в Украйна това е абсолютно недопустимо и българската позиция трябва да е свързана с това”, каза Калфин.

Позицията на АБВ е, че Русия не може да се дистанцира от случващото се в Източна Украйна. „Тя допуска руски граждани да участват в този конфликт и това е недопустимо”, категоричен беше членът на ръководството на партията.

„Скандалът е голям, защото министърът на отбраната заяви, че България е във война. Ако е така, страната ни трябва да вземе мерки”, заяви още Калфин относно спорния документ "Визия 2020: България в НАТО", в който се казва, че страната ни е в информационна война с Русия.

Министърът е този, който носи отговорност за един документ, заяви членът на ръководството на АБВ. Той добави: "Президентът Росен Плевнелиев пък твърди, че това е позиция, изказана от НАТО, значи и ние трябва да я приемем. Точно обратното седят нещата - НАТО формира позициите си от националните позиции. Това означава, че ние не знаем какво правим в НАТО".

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини