Кампанията сред изселниците в Турция е в ход

Преди в България да бъде даден стартът на предизборната кампания за предстоящия на 5 октомври предсрочен вот, делегации на ДПС вече обикалят градовете в Турция, където живеят големи маси нашенски изселници.

В сайта на най-голямата федерация на балканските емигранти "Балгьоч" е отбелязано посещението на бившите депутати Четин Казак, Ердинч Хайрула, Хюсеин Хафъзов и Ахмед Юсеин в офисите на организацията в град Измир през август т.г., както и срещата им с изселниците там, предаде репортер на БГНЕС.

Визитата е била по покана на регионалния председател на "Балгьоч" Фахрие Ерсой, която е уточнила причината за това така: "Поканихме ви тук главно заради тревогата на нашите членове от анти-турската кампания в социалните медии, но специално и по повод факта, че българският парламент не прие закон за наказание на престъпниците от "възродителния процес", за което желаем повече информация. Ние следим отблизо събитията в България във всички сфери, тъй като сме част от нея".

Четин Казак заявил, че в социалните медии в България се води клеветническа политика на ДПС и избирателите му, но това се прави без основания. "Писанията са по партийни поръчки и ние се противопоставяме на тази кампания. Проектозаконът не мина, въпреки обещаната от БСП подкрепа. От ГЕРБ уж дадоха вид, че държат законът да бъде приет, но лидерите им превърнаха темата в търговски въпрос. Когато трябваше да се гласува, никой от тях не дойде в залата, втория път групата на социалистите напусна, ГЕРБ отново разиграваше всички. Нас по принцип не ни обичат, в социалните мрежи се създадоха различни страници и групи с цел анти-ДПС пропаганда". Ердинч Хайрула пък е уточнил, че във Фейсбук са налице "задни намерения" и че всеки активно пишещ може спокойно да следи стъпките на ДПС в парламента, а после да критикува. Ние можехме да отговорим по-ефективно на тази кампания и вероятно в това е най-големият ни недостатък – не успяхме да обясним себе си на останалите, не се защитихме, но тепърва ще направим това и пред нашите хора, оправдал се Хайрула.

"Животът в България е труден, турците не са обичани, понасяме тежки критики в социалните мрежи. Братята ни, изселили се в Турция, изтърпяха много несгоди, но и ние много изстрадахме. Децата на изселниците четат черната пропаганда срещу нас и не успяват да направят правилните заключения. Младите у нас са докарани дотам, че да не подкрепят турските партии, разбирате играта, нали? Всички турци в България търсят турските депутати за решаването на проблемите си, но те са малцинство и не са силни, 36 депутати не са достатъчни", е заявил Ахмед Юсеин на срещата с изселниците в Турция. Той е призовал за масова подкрепа на предстоящите избори за български парламент. Бившият зам.-председател на парламентарната комисия по правата на човека е подчертал, че в периода 2001 – 2009 г. българските общини със смесено население са получили подкрепа в размер на 176 млн.лева, но след идването на Бойко Борисов на власт това се оказало невъзможно. Нас ни мачкат, силите не ни достигат да се борим, оплакал се Ахмед Юсеин.

Хюсеин Хафъзов уверил, че искрено вярва в започналото подобрение в отношенията между управляващата Партия на справедливостта и развитието и ДПС. На срещата е станало ясно, че на 5 октомври в Турция ще бъдат разкрити 126 избирателни секции.

Организацията "Балгьоч" е традиционен партньор на ДПС особено по избори. Преди 2 г. ГЕРБ също започна да работи пряко с изселнически организации, а през октомври 2012 г. голяма делегация на "Бултюрк" бе гост в българския парламент. Тогава организацията на ислямиста Рафет Улутюрк вече бе станала известна с особено провокативната си анкета, в която основен въпрос третираше връщането на старите турски имена на градове и местности в България, а лидерите на ГЕРБ бяха упрекнати в проява на лош вкус. Във Фейсбук е основана и групата "Симпатизанти на ГЕРБ в Турция", поддържана от хора с български имена. БСП от своя страна също търси подкрепата на българските турци, изселили се в южната съседка и го прави чрез поддръжниците на Републиканската народна партия на Кемал Кълъчдароглу. Гласовете, идващи от Турция обаче за българските избори, са предимно в подкрепа на кандидатите на ДПС.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини