Близнашки: Не може да определяме сила като Русия за заплаха

Не може една велика сила като Русия бланкетно да се определя като заплаха за националната сигурност на България, заяви Георги Близнашки пред "Дневник".
"В случая заплахата за мира и стабилността в региона произтича от невъздържаните и агресивни действия на Русия в т.нар. постсъветско пространство," добави той.

Остра дискусия по темата заплаха ли е Русия за националната сигурност на България започна, след като във вторник военното министерство публикува на сайта си проект на "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана", в който сред рисковете от Изток беше посочена Русия и конфликтите с нейно участие и хибридната война, която тя води.

Малко по-късно той беше свален от интернет страницата, а след заседанието на правителството в сряда премиерът обяви, че документът, предизвикал миникриза, е оттеглен и ще се преработи. Президентът обаче го одобряваше.

В събота министър-председателят изтъкна, че не е в конфликт с президента Росен Плевнелиев.

В интервюто за "Дневник" Близнашки е категоричен, че България ще подкрепи позиция и действия на НАТО в конфликта.

През следващата седмица на 4 и 5 септември предстои срещата на върха на алианса в Уелс, a действията на Русия спрямо Украйна ще бъдат ключова тема в дневния й ред и българската страна ще трябва да е готова с позиция, казва той.

"Ние ще подкрепим колективните инициативи на НАТО за възпиране на подобни действия срещу която и да е страна, но това не е основание да третираме Русия като наш основен противник в дългосрочен план. Не бива от една текуща кризисна ситуация да се правят далеко отиващи заключения в стратегически план", заяви проф. Близнашки.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини