Украинското примирие разтърсено от артилерийска атака и експлозии

Експлозии и артилерийски огън са чути до украинските градове Мариупол и Донецк въпреки сключеното на 5 септември примирие между Киев и проруските сепартисти, съобщават западни и украински медии.

Междувременно официални представители потвърдиха пред „Франс прес", че жена е загинала при боеве до Мариупол.

Свидетели в града заявиха пред АП, че силни експлозии са чути от източните предградия на града, където украински правителствени войници изграждат отбранителни линии срещу сеапартистите.

Активист каза, че позициите на правителствените сили са били ударени от ракети от комплекс „Град" тази нощ.

Двете враждуващи страни взаимно се обвиняват за нарушаване на примирието. Има информация, че Мариупол е обграден от сепаратистите.

Съобщава се за артилерийски огън в и извън Донецкото летище. Наблюдател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа притеснен, че ситуацията е сериозна, тъй като може да означава прекратяване на примирието.

Летището е в ръцете на украинската армия, макар че градът се държи от сепаратистите. Опълченци казаха за Ройтерс, че летището в момента е опразнено и че боевете са съсредоточени до военна сграда.

„Чуйте звука на примирието", пошегува се един сепаратист, допълвайки, че в района на летището се водят боеве.

Има опасения, че сепарaтистите се опитват да окупират територия, която да даде възможност за установяване на коридор между Русия Крим, който бе присъединен към руската държава през март.

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини