"Шериатска полиция" тръгна в Германия (видео)

Самозвана "шериатска полиция" патрулира без никакво съгласуване с властите в германския град Вупертал (Северен Рейн - Вестфалия), пишат местните медии. А вчера нейните членове дори качиха в интернет видео от своето нощно дежурство.
Представители на германското правителство веднага реагираха силно отрицателно. За новите порядки по улиците на града, в който живеят около 30 000 мюсюлмани, във видеото се призовават да се включат младежи от групата на салафитите - поддръжници на крайно консервативно течение в исляма. То от край време се намира на мушката на службите в Германия, особено след случващото се в Сирия и Ирак, където на страната на ислямистите воюват включително и немски граждани. В Германия се опасяват, че след завръщането си у дома ще се опитат да радикализират живеещите там мюсюлмани.

"Шериатската полиция" носи оранжеви жилетки със светлоотразителни знаци. Те патрулират по улиците на Вупертал край барове, казина, нощни клубове, водят беседи с техните посетители и им предлагат да се откажат от алкохола и цигарите и да следват каноничните норми на исляма.

Германското правителство обаче определя тази инициатива на салафитите като провокация и опит да привлече нови последователи в редиците си. "Закон на Шериата на немска земя не може да има. На никого не може да му бъде позволено да очерня доброто име на немската полиция," каза министърът на вътрешните работи Томас ди Мезер. "За съблюдаването на реда и закона отговаря държавата. Никакви паралелни организации няма да бъдат търпени."

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини