Китайската търсачка Baidu изгражда най-мощния компютърен мозък

Китайският конкурент на Google, Baidu е започнал изграждането на най-мощния компютърен клъстър в света. Неговата основна задача ще е да обработва заявките на потребителите към онлайн търсачката, съобщава агенция Bloomberg.

Клъстърът ще е изграден на принципа на невронните мрежи. Той ще има около 100 млрд. връзки и според Baidu ще е 100 пъти по-мощен от конкурента си Google Brain. Разработката е дело на инженери на Baidu от Силициевата долина, като самият клъстър ще бъде изграден в Пекин в рамките на шест месеца.

Според изпълнителния директор на Baidu Робин Ли до пет години онлайн търсенето чрез снимки и гласови заявки ще е над половината от общите. Причината е, че все повече хора ще започнат да търсят в мрежата чрез мобилните си устройства, а при тях използването на глас и снимки е по-лесно от писането на текст. Това обаче ще изисква по-голяма компютърна мощ.

"Колкото по-големи ги построиш, толкова по-добре работят. Нашата първа задача е да разпознаваме изображения по-добре. Да създадем компютърно зрение", коментира Андрю Енг, ръководител на проекта.

И макар компютърният мозък на Baidu да изглежда впечатляващ, той е далеч от възможностите на човешкия мозък, който разполага със около 100 трилиона връзки между своите неврони. Въпреки това системата ще трябва да работи безотказно и да се справя със заявките на всички потребители.

Според Китайския информационен интернет център към миналата година в страната е имало 632 млн. потребители на глобалната мрежа. От тях 83% използват мобилни телефони. Именно затова е важно за Baidu още отсега да започне със сериозните инвестиции в тази сфера.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини