Деница Сачева: За месец ДЕСНИТЕ влязохме в класацията на социолозите

„Коалицията ДЕСНИТЕ бе създадена на 6 август. Днес, 9 септември, според изследване на социологическата агенция Алфа Рисърч за нас биха гласували един процент от анкетираните. Това за нас е огромен успех. Защото коалицията не е еднодневка, не е бързооборотен проект. Още в коалиционното споразумение партиите в нея записаха, че ще се явяват заедно на всички избори, не само на предстоящите на 5 октомври. За нас след тази дата започва огромна работа”.

Това заяви днес на среща с избиратели в Хасково водачът на листата на ДЕСНИТЕ Деница Сачева. На срещата бяха представени още трима от челните места в списъка – вторият Гергана Янкова, Христо Христозов, трети в листата, и следващият по ред Борислав Бояджиев.

„Много от лицата в нашата коалиция са участници в единственото досега дясно управление на страната – това от 1997 – 2001 година. Повечето от тях след това отклоняваха всякакви покани за участие в следващите управления, защото за тях властта в никакъв случай не е самоцел. Сред тези лица е и д-р Илко Семерджиев, който проведе най-мащабната реформа в здравепазването, за съжаление, по-късно стопирана. Но и досега институцията, създадена тогава – Националната здравно-осигурителна каса, е сталибилизащ фактор във финансите на държавата. Ако си спомняте, през 2010-а тогавашният финансови министър Симеон Дянков просто национализира резервите на Касата. Това бе типично комунистически подход. Нещо подобно се случи и в Естония, там Здравната каса също трансферира сума към държавния бюджет, но под формата на заем. Ето, това е дясна политика”, посочи Сачева.

„Ние всички сме свикнали да търсим качество във всички продукти, които потребяваме. Но в същото време не се интересуваме от качеството на политиците, които избираме да ни управляват. А наводненията, които сполетяха страната през последните дни и месеци, са паметник на некачественото управление”, каза още №1 в листата на ДЕСНИТЕ.

„Крайно време е да престанем да измерваме резултатите на дадена институция в пари. Например в социалната сфера отчетите представляват справка колко милиона са дадени за социално подпомагане. А това е една порочна система, която умишлено държи хората бедни и в подчинение. Резултатът от социалната политика трябва да се измерва в броя хора, напуснали системата на социално подпомагане. Да измерваме успехите не в пари, а в хора. В реални резултати”, каза още Сачева.

„Политиката често е изкуство на невъзможното. На прекрачването на граници. Вземете например Линкълн, дали си е вярвал, че е възможно да отмени робството в САЩ”.

„Съвремието е изпълнено с клишета. Вече не просто не вярваме на другите, вече не вярваме на очите си, не вярваме на себе си. А политиката не трябва да е игра, ювелирна измама. Икономика, която се основава на недоверието, на лъжата и измамата, не може да бъде просперираща. Бизнесът се задушава от презумпцията за виновност и влага повече усилия да се защитава от държавата и ниституциите, отколкото в иновации. Всичко това може да се промени, ако има хора, които не правят драстични компромиси със съвестта си, хора, които са образовани , компетентни, морални.

Ако смятате, че говоря празни приказки, спомнете си 14 юни 2013-а. Не знам какво се е случило в следващите дни – с протести и контрапротести, но знам, че 14 юни беше автентичен. Бях сред първите 20 в групата за протест във Фейсбук. Само за няколко часа се присъединиха 212 000 души. Това не може да се контролира. Гладът за етичност и почтеност е огромен”, каза още Сачева.   

След емоционалните й думи присъстващите зададоха своите въпроси – за земята и изсичането на горите, за дефицита на дясна политика и липсата на държава в редица обществени сфери.

Платен репортаж.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!                                                                            

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини