Кристалина Георгиева ще е зам.-председател на ЕК

Кристалина Георгиева ще бъде заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси. Това съобщи БТА.

Първи зам.-председател на ЕК ще бъде Франс Тимерманс  (Холандия), който ще бъде комисар за междуинститционалните  отношения, върховенството на закона и хартата за основните  човешки права. Останалите заместници на председателя Жан-Клод 
Юнкер са Аленка Братушек (Словения), която ще бъде и еврокомисар по енергетиката; Юрки Катайнен (Финландия), еврокомисар по заетостта, растежа, инвестициите и конкуренцията; Валдис Домбровскис (Латвия), еврокомисар за еврото и социалния диалог; Андрус Ансип (Естония), еврокомисар по цифровия единен пазар, и Федерика Могерини (Италия) - върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Французинът Пиер Московиси ще поeмe икономическата и валутната политика, a британецът Джонатан Хил - за финансовата стабилност и услуги и капиталовите пазари. Германецът Гюнтер Йотингер ще отговаря за дигиталната икономика.

Кристалина Георгиева бе основен претендент за поста външен министър на ЕС, но преди седмица и половина стана ясно, че той ще отиде при италианката Федерика Могерини.

"Кристалина Георгиева, както и другите дами зам.-председатели на ЕК, са силни и отговорни. Георгиева показа безпограшна служба в досегашната комисия и изгради впечатляваща мрежа от международни контакти", заяви при обявяването на ресорите председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Па
    Павлов
    2 -4
    13:33, 10 сеп 2014
    Ей, тази вечер ще се наспя най-после. Ми сън не фаща бе хора, кво ша стани с криСталина. Ама вече съм спокоен. Ура!
  • 2
    Павлов, какво ти пука за Кристалина? Нали евакуирахте Станишев в Брюксел?
    • Па
      Павлов
      1 -1
      15:37, 10 сеп 2014
      Значи, щом не харесвам криСТАЛИНА, задължително трябва да харесвам Станишев, така ли, бе???
Последни новини