Язовири в Кърджалийско с по няколко собственици не се поддържат

Язовири в Кърджалийско са с по няколко собственици, това затруднява поддръжката им. Има случаи,в които стената е на едно ведомство, а водата – на друго. Край село Вълкович половината язовир е на държавата, другата половина – на частен собственик. Подобен проблем има и с водни обекти край село Бенковски. По този начин язовирите фактически не се поддържат и съществува риск.
След наводненията тази година вероятно ще се наложи промяна в нормативната уредба по отношение на собствеността и отговорността за поддръжката на язовирите, коментират специалисти.
Всяка пролет междуведомствена комисия проверява всички критични водни обекти в областта. Правят се предписания и наесен се проверява дали са изпълнени. Едва в 30 % от случаите се взимат мерки и то тогава, когато това не е свързано с сериозна финансова инвестиция. Затова при силни дъждове се прибягва до изпускането на язовирите, за да имат свободен воден обем.
На някои от водните обекти тази година е било препоръчано да се направи допълнителен преливник, като например язовира за спортен риболов край село Македонци. В Кърджалийско има 3- 4 водни обекта, които са с надзидан преливник, което създава опасност и предписанието е да бъде възстановен в първоначалния си вид.

Източник: Кърджали нюз

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини