Миньори започват предупредителна стачка

Миньорите от бургаската мина „Черно море” започват едночасови предупредителни сточни действия в началото на всяка смяна.
На 18 септември миньорите ще преминат в ефективна стачка под земята, ако до тогава не им бъдат изплатени заплатите и не бъдат решени проблемите в сектора, , съобщиха от КТ „Подкрепа”. 

Причината е натрупаните задължения към ЕВН и неизплатени заплати от юли. Въпреки поетите ангажименти от МИЕ и НЕК за срочни мерки по нормализиране на разплащанията в системата на въгледобива, това до сега не се е случило, съобщават от стачния комитет.  

През юли кипърска фирма стана собственик на бургаската Мина „Черно море”. Преди това тя бе собственост на сейшелски офшорни компании, зад които се предполагаше, че стои бизнесменът Христо Ковачки.

На 8 септември EVN България съобщи, че ще ограничи електрозахранването на обекти на "Мина Черно море Бургас" ЕАД. Причината за това са натрупани задължения за консумирана електроенергия от минното дружество към EVN България Електроснабдяване, съобщиха от дружеството.
Крайният срок за заплащане на дължимите суми е била през август 2014 г.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини