САЩ изпращат 3000 военни в Африка заради Ебола

САЩ ще изпратят 3000 военнослужещи в няколко страни в Западна Африка, които не могат да се справят с болестта, предизвикана от вируса Ебола.
Това съобщиха представители от администрацията на Барак Обама, цитирани от ИТАР-ТАСС и БТА. 

Американският държавен глава ще обяви това официално днес в централата на федералната агенция Центрове за контрол и превенция на заболяванията в Атланта, щата Джорджия. 

Американските военни ще оказват медицинска и логистична помощ
Планира се изграждането на 17 полеви болници. Броят на жертвите на ебола, по данни на ООН, надхвърли 2400 души.

Обама ще поиска от Конгреса 88 млн. долара за борба срещу Ебола в Западна Африка, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Франс прес. 

Инициативата би могла да включва изпращане на нови мобилни здравни центрове, на лекари и експерти, на медицинско оборудване, както и обучение на местни медици. 

ЕС до този момент е поел ангажимент за предоставянето на близо 150 милиона евро в помощ на засегнатите от Ебола държави. 

Правозащитната организация "Хюман райтс уоч" призова правителствата на трите най-засегнати от ебола страни - Либерия, Гвинея и Сиера Леоне - да гарантират, че взетите мерки за ограничаване на епидемията са в съответствие с правата на човека, предаде Франс прес. 

"Правителствата на засегнатите от Ебола страни трябва по-добре да защитават здравните работници от зараза и да се ограничат да прибягват към налагане на карантина.Карантините не са правилно контролирани, което ги прави неефикасни, що се отнася до общественото здраве и непропорционални, що се отнася до тяхното влияние", посочи "Хюман райтс уоч" в комюнике.

Съветът за сигурност на ООН ще се събере на спешно заседание в четвъртък, 18 септември, следобед заради епидемията в Западна Африка. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини