42 момичета вече са студентки в специалност "Медицински сестри" в Смолян

Днес в МБАЛ „Братан Шукеров” в Смолян тържествено бе открита новата академична година за първия випуск студенти по специалността „Медицинска сестра”. 42-ма студенти ще се обучават в Смолян по специалност „Медицинска сестра“ към Медицински университет-София , Факултет по обществено здраве. Деканът на факултета проф. Цекомир Воденичаров раздаде книжките на новоприетите студенти и поздрави ръководството на болницата в областния град за организацията на обучението в СмолянТой изказа благодарност и на Дора Янкова, която като депутат от 42-то НС,  е инициирала изнесеното  обучение на Медицинския университет в Смолян. Проф. Воденичаров подчерта и  подкрепата на областния управител инж. Димитър Кръстанов и увери смолянските студенти, че са избрали едно от най-престижните висши учебни заведения в страната. Още повече, че дипломите на МУ са валидни в целия Европейски съюз. „Нашата мечта е да създадем филиал в Смолян, а всичко това след време да прерасне в един университет“, каза той.

Завършилите студенти ще получат степен бакалавър по специалност „Медицинска сестра“. Заради липсата на кадри те ще могат да намерят реализация по професията в смолянската болница, в която от общо 250 медицински сестри, от които 1/5 са пенсионерки, а една трета са в предпенсионна възраст.

Поздравление към първите студенти в новата специалност отправи и зам.-деканът по учебната дейност на Факултета по обществено здраве проф. Магдалена Александрова. „Преди 30 години и аз съм била една от вас. Пътят е труден, но си заслужава. Професията е  отговорна, затова трябва да придобиете необходимите знания“, пожела тя на младите хора, поели по нелекия път на медицинската сестра.

Областният управител нж. Димитър Кръстанов също приветства бъдещите медицински сестри, особено заради острата нужда от специалисти. Областният управител изрази надежда, че първият випуск ще проправи пътека и филиалът ще прерасне в ново учебно заведение, а именно Медицински университет в Смолян. „Надявам се, че днес поставяме началото на едно изключително полезно за всички начинание, откриващо нови хоризонти и създаващо истинска заетост в Родопите”, заяви инж. Кръстанов.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини