Нилска треска пълзи към България

До момента Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията е регистрирал 31 случая на заболели от заразата в съседните ни страни. „Засегнатите страни са Гърция, Сърбия, Босна и Херцеговина, Австрия, Израел и Русия”, обяви началникът на дирекция „Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция на Велико Търново д-р Весла Войчева.
Опасната болест дебне в Пловдив и Бургас. Там са открити тигрови комари, които пренасят заболяването. Д-р Бойчева обясни, че западнонилската треска е остро вирусно заболяване, чиито симптоми са трескавост и сънливост. По кожата на заболелите се появява петнист обрив, мъчат ги ставни болки.
Понякога заболяването може да доведе до развитието на енцефалит. Птиците са източник на заразата, а комарите са преносителите. Болестта се предава по кръвен път, а пациентът не е източник на зараза. „Основна профилактична мярка е борбата с кръвосмучещите насекоми, затова са издадени предписания до общините за обработка на заселените зони, които представляват епидемиологична опасност”, посочи Войчева.
Тя посъветва да се избягват местата, където има много комари, и да се използват репеленти, когато сме на открито и край нас има от кръвосмучещите насекоми. „При съмнение за заболяването, особено след посещение в Пловдивско и Бургаско, веднага да се потърси лекарска помощ”, призова медикът.
Министерството на образованието сезира Районната прокуратура в София за сайт, чрез който се продават дипломи за средно и висше образование. Във ведомството са постъпили няколко сигнали за интернет-страница, на която се предлагат за продажба дипломи срещу заплащане. Информацията се разпространява и в социалните мрежи и различни потребителски портали. От Министерството уверяват, че стриктно контролират издаването на дипломи и сертификати. Вземат се превантивни мерки за защита на документите от фалшификации, съобщи БНР.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини