Пламен Марков: Не може децата ни да тренират в „ниви” и да развиват спортни качества

Пламен Марков е един от най-добрите български футболисти и треньори. Под негово ръководство България за последен път играе на голям футболен форум - Европейското първенство в Португалия през 2004 година. Пламен Марков е водач на кандидат-депутатската листа на "Движение 21" в Хасково, което е под №1 в интегралната бюлетина.

 

 

Господин Марков, какво Ви накара да се кандидатирате за депутат от „Движение 21” на Татяна Дончева?

Няколко са причините, които ме накараха да взема решение да вляза в политиката. През последните години българският футбол и българският спорт драстично изостават в развитието си спрямо спорта в останалите европейски страни. Държавата не полага грижи за тяхното развитие.

Сигурен съм, че в българския спорт и в частност в българския футбол, са необходими промени, необходима е реформа. Всички виждаме какво се случва със спорта ни, какво е представянето на България в олимпийски игри и световни първенства.

Крайно време е да се обърне внимание на нашите спортни бази и да започне тяхното обновяване и по-добро поддържане, като си давам сметка, че е много трудно да се сравняваме с по-богатите западноевропейски страни, които имат предимство, разполагат с модерни, добре оборудвани бази и големи икономически възможности. Не направим ли тази крачка, не можем да бъдем конкурентни по отношение на спортни постижения дори и на средно развитите страни в Европа. Ще продължаваме да си стоим на опашката на всички класирания, било то клубни или национални. Сега България е на едно от последните места в детско-юношеския футбол, а през 80-те години бяхме една от водещите страни.

Вярвам, че бъщето на българския спорт принадлежи на нашите деца. Затова преди 3 години  стартирахме един проект и създадохме Детска академия по футбол (ДАФ), където работим с около 300 деца. Отделно работим и с детски градини, където също обучаваме около 200 деца.

Предполагам, че и преди това сте имали предложения да се включите в политиката?

Да, имал съм. Преди година–две, но в предварителните разговори нямаше визия и отношение за развитието на спорта.

С какво един известен треньор като вас би помогнал на спорта, ако влезе в народното събрание?

Веднага трябва да се започне работа по промяна на законодателството, за да се подобри състоянието на спортните бази. Погледнете стадионите в какво състояние са. Не може държавата, която е вложила, макар и преди много години, толкова средства за да бъдат построени тези съоръжения, да ги остави в окаяно състояние, без поддръжка и да се рушат.

Другият проблем е липсата на футболни терени за децата, а това са местата, където те играят и развиват физическите си умения. Не може да очакваме от малчуганите да обичат спорта, да станат бъдещи добри професионални състезатели, а да няма елементарните условия за това.

Убеден съм, че трябва да има политическа подкрепа за разрешаването на тези проблеми, които спъват развитието на спорта.

В началото на годината в интервю за хасковски медии  по повод предстоящия конгрес на БФС и спряганата ви кандидатура казахте, че не участвате в уговорени мачове. Политиката не е ли точно това – договорка между големите играчи?

Досега не съм имал амбиции и цели да се занимавам с политика. Пътят, който съм извървял и като състезател, и като треньор, е дълъг, свързан с успехи, както в България, така и в Европа. И именно поради това мисля, че мога по някакъв начин да допринеса за подобрение на сферата, в която имам познания. Не мога да кажа дали политиката е мръсна игра, но мисля, че в нея трябва да има хора, които са се доказали пред обществото, които са постигнали резултати, имат резултати и съответно обществото ги е оценило.

След огромния успех на „Лудогорец” смятате ли, че българският клубен футбол има място на международната сцена?

Естествено, че има. И „Лудогорец” до доказа. Поздравления за участието им в Шампионската лига и атрактивния футбол, който играят.

Мнението ми е, че по административен път трябва да се намали броят на чуждестранните футболисти в клубните отбори. Целта е не да ограничаваме правото на свободно движение на футблисти в ЕС и изкуствено да нарушаваме условията на свободната конкуренция  на футболния пазар. Но това може да бъде мярка, чрез която да се насърчи развитието на детско-юношеския футбол в България и да се създават родни таланти.

 „Лудогорец” е само един малък лъч светлина, останалите ни отбори по-скоро играят някакво подобие на футбол. На какво се дължи това – на липса на пари, на привличането на чужденци със съмнителни качества или на задкулисни игри?

Вече споменах, че липсата на добра инфраструктура е сериозен проблем, най-вече по отношение на работата с децата. Не може децата ни да тренират в ниви и да развиват спортни качества. Да изискваме от тези бъдещи футболисти, да придобиват технически умения, при положение, че не сме им осигурили нормални терени. Малко са тези, които взимат мерки и работят по този въпрос. Има какво да се желае по отношение на възпитанието, културата и образованието на нашите спортисти.

Вие сте последният треньор на националния отбор, който го класира за европейско първенство. Как оценявате работата на вашия колега Любослав Пенев?

Мисля, че Пенев е един добър треньор и знае как да мотивира. Той беше мой помощник, когато бях треньор на националния отбор. Пенев е професионалист, който в последния квалификационен цикъл доказа, че може да извлича максимума от възможностите на своите състезатели. Пожелавам му успех. Българският футболен национален отбор има нужда от добри резултати. Те дават самочувствие на всички българи, дава усещане за национална гордост. Започнахме добре квалификационния цикъл и много бих се радвал, ако се класираме за бъдещото европейско първенство.

Като футболист спомняте ли си за гостуванията в Хасково с отбора на ЦСКА?

Разбира се, че си спомням. Играли сме няколко пъти в Хасково, когато бях играч на ЦСКА. Имало е трудни моменти, но това е част от играта. Спомням си, че стадиона в града винаги е бил пълен и с гореща подкрепа към отбора на Хасково. Пазя и храня добри спомени и чувства към феновете на отбора. Използвам случая да им пожелая успех.

С какво бихте помогнали на Хасково и областта, ако станете депутат? Има ли конкретно обещание, с което бихте се ангажирали?

„Движение 21” е млада партия, която не дава фалшиви обещания пред избирателите. Това не е нашият стил в политиката. Имаме поставени  приоритети и цели, по които ще работим, естествено ако ни бъде даден шанс. Като човек на спорта, не мога да бъда безучастен към проблемите му.

Г-н Марков и един последен въпрос. Как ще коментирате информацията, която Комисията по досиетата разпространи?

Това, което мога да ви кажа е, че не съм се занимавал с политически интриги и доноси. Единственото, което съм правил, е да работя за сигурността на България. Добре знаете, че излизането на футболисти в чужбина преди 1989 г. беше невъзможно, ако службите не ти разрешат. Още в първия си разговор с г-жа Татяна Дончева, когато ме покани да се включа в партията й и споделих за миналото си. Тя ме подкрепи напълно. Мисля, че съм бил честен и няма от какво да се срамувам.

 Платена публикация.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини