ФБР идентифицира „джихадиста Джон”

САЩ са идентифицирали маскирания мъж от видеозаписите с екзекуциите на американските журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф, както и на британеца Дейвид Хейнс.
"Идентифицирахме го", каза шефът на ФБР Джеймс Коуми по време на пресконференция.

ФБР обяви, че е разкрило самоличността на мъжа, известен като „джихадиста Джон”, който говори с британски акцент, благодарение на работата си с партньори, като МИ-5 и Ми-6. Мъжът се появи във видео материал, който показва обезглавяването на тримата заложници. Сега той заплашва да убие втори британски заложник, Алън Хенинг, въпреки отчаяните призиви на неговото семейство, пише The Telegraph, цитиран от "Фокус".

Новината бе разпространена малко преди вота на британския парламент, който в петък се очаква да позволи на Великобритания да се включи във въздушните удари срещу джихадистите в Ирак.

Самите екзекуции не се виждаха на записите, допълва Асошиейтед прес. 

Директорът на ФБР не спомена нито името на заподозрения, нито от каква националност е, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Директорът на ФБР добави още, че заговорът срещу САЩ и Европа на групировката "Хорасан" все още не е осуетен, предаде АП. 

Американското разузнаване смята, че групата планира да използва неметална бомба, която да минава успешно през проверките за сигурност по летищата и да взриви самолет по време на полет. 

В групировката има ветерани на Ал Кайда от Афганистан, Пакистан, но и новобранци.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини