С модерна апаратура борят инфекциите в МБАЛ-Смолян

Старши лаборант Боряна Луканова  зарежда карти за идентификация в новия апарат

Отделението по епидемиология и микробиология в МБАЛ-Смолян има нов апарат, който ще улесни изследванията и работата на специалистите, съобщи началникът д-р Елена Славкова. Апаратурата, купена за 60 хил.лв., ще определя чувствителността на микроорганизмите към антибактериални препарати VITEK2.

Системата е автоматизирана, работи с уникални и напълно затворени тест карти, което позволява нов тип организация на работата в лабораторията с портатаивни работни станции, защото освен сигурност тя ще дава и задълбочен анализ на резултата.  Благодарение на нея микроорганизмите ще могат да се идентифицират в рамките на 3 часа за грам-отрицателни, 2 часа -за грам-положителни и 15 часа за гъбите. Чувствителността към антибактериалните препарати ще може да се определи в рамките на от 3 до 8 часа.

"До настоящия момент лабораторията разполагаше с полу- автоматизирана система. Поради спиране производството на определени консумативи, се наложи закупуването на нов, по-модерен, отговарящ на изискванията апарат, с по-широки възможности за бърза диагностика. Така се надяваме да сме максимално полезни на колегите, особено на работещите в ОАИЛ и интензивните сектори", каза още д-р Елена Славкова.

Предимствата на новия апарат са точност и бързината на тестовете, съкращаване на времето, през което се използва терапия за лечението на дадена инфекция, която не винаги е най-подходяща за всеки отделен случай. Друг косвен ефект от новата техника ще бъде намаляването на широкоспектърни антибактериални средства/антибиотици/ и бързо откриване на нозокомиалните инфекции, както и взимане на противоепидемични мерки. При по-бързата и точна диагностика се съкращава престоя на пациентите в болницата, особено в отделенията за интензивни грижи, което е едно от условията за намаляване на вътреболничните инфекции. 

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Последни новини