Частен съдебен изпълнител описа коли и имоти на Община Смолян

Един от автомобилите на общината, описан от частния съдия-изпълнител

Частен съдебен изпълнител описва апетитни имоти на община Смолян заради стари борчове. На 7 октомври пет автомобила и апетитни имоти в Смолян и Пампорово бяха описани от частен съдебен изпълнител.

Под заподр са паркинг до хижа „Студенец” на главния път в курорта и терена до него с площ 6 739 кв.м. Другият атрактивен имот се намира на пъпа на Смолян, непосредствено до хотел „Смолян” и е с площ 5 888 кв.м.

В рамките на 15 дни съдебният изпълнител ще се произнесе по оценката на имотите. Описът е резултат от съдебно решение, с което Общината е осъдена да заплати близо 445 хил.лв. на две фирми „Елмас” ЕООД и „СКАБ” ЕООД, съдружници на консорциум „Светлина”, обслужвал уличното осветление при предишното управление на кмета Дора Янкова.

Въпреки че делото е обжалвно във Върховния касационен съд, фирмите са инициирали процедурата по събиране на дълга и съдебният изпълнител от Смолян е изпратил призовка за принудително изпълнение. Така на 7 октомври е направен описа на имотите и колите. Първоначалната сума на иска е била над 280 хил. лв, но с такси, лихви и хонорари, сумата ще набъбне до половин милион лв.

 

Частният съдебен изпълнител г-н Мечкарски съвсем съвестно дойде и описа имотите, той има право да ги блокира или да ги обяви на публична продан. Но каква ще е оценката и дали ще ги даде на продан, не е ясно. Диалогът с него е нормален и се надяваме да изчака решението на последната инстанция“, коментира главният финансист Венера Аръчкова.

Тя добави, че община Смолян в момента е с „вързани ръци“ и нищо не може да направи, още повече, че преди дни е пристигнало и друго известие за ново съдебно дело, заведено от същия консорциум „Светлина, но за нов период-касаещ времето от 2010 и 2011г. Новото искане е за главница от 509 хил.лв. и 150 хил.лв. лихва. „Светлина“ е поискала от общината и 12 хиляди лева за шестте месеца от януари до юни 2012г., когато общината сама е поддържала уличното осветление и не е ползвала услугите на фирмата.

За да излезе от задънената улица и финансовия колапс, от местната администрация планират да вземат нов банков заем от близо 10 млн.лв., с който да погасят натрупаните стари задължения, както и да рефинансират остатъка от голям заем към „Инвестбанк“.

Наложените запори водят до нарушаване на бюджетната финансова дисциплина на община Смолян и невъзможност за разплащане на съществуващи задължения към доставчици по договори с община Смолян, които към 15.09.2014г. възлизат общо на 11 123 702.00 лeвa. , допълват от местната администрация.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини