Над 370 000 души евакуирани в Индия заради мощен циклон

Над 370 000 души са били евакуирани в Източна Индия заради циклона Хъдхъд. Има загинали хора.
Мащабната евакуация в Източна Индия стана преди бурята да достигне крайбрежните селища, в опит на властите да избегнат масови жертви сред цивилното население.

„От сутринта има трима загинали”, съобщава службата за реакции при бедствия в най-засегнатия щат Абдра Прадеш.
Двама души са били затиснати от паднали дървета, а третата жертва починала при рухването на стена при проливен дъжд.

Мощният циклон Хъдхъд премина през Бенгалския залив и се насочи към източното крайбрежие на Индия, предаде Асошиейтед прес.

Той ще връхлети с пълна сила сушата по обед местно време в района на град Висакхапатнам, наричан от местните жители Визаг, където има голяма военноморска база.

Циклонът, който (по предложение на Оман) носи името на националната птица на Израел (папуняк) е съизмерим по сила с Файлин, който опустоши района точно преди една година на същия ден, предаде Ройтерс. В града засилващият се вятър вече започна да причинява щети - стотици дървета са изкоренени и електроснабдяването е прекъснато. Пристанището на Визаг от снвощи е затворено, а двайсетината кораба, които се намираха в него, се изтеглиха по-далеч от брега, за да не пострадат от вълните.

Метеорологичната служба на Индия категоризира Хъдхъд като много мощна буря с пориви на вятъра до 195 км/ч и валежи над 25 см на някои места.

Глобалната система за предупреждения за бедствия и координация, управлявана от ООН и ЕС, прогнозира дори още по-голяма пикова скорост на вятъра от 212 км/ч което ще направи Хъдхъд буря от категория 4, способна да нанесе "катастрофални щети".

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини