Москва изтеглила войските си заради ключови срещи на Путин

Москва e изтеглила руските войски от границата с Украйна заради ключови срещи на президента Владимир Путин с Ангела Меркел, Франсоа Оланд и Петро Порошенко.
Това пише руският вестник "Комерсант", след като вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Путин е наредил на руските войски да се оттеглят в постоянните си бази след военните учения в Ростовска област близо до границата с Украйна, предаде БТА.

Изданието цитира източник от държавните структури на Русия, според когото решението да бъдат изтеглени военните от Ростовска област е "политически мотивирано" - всеки граничен инцидент може да затрудни срещата на Владимир Путин с украинския му колега Петро Порошенко в Милано другата седмица (16 и 17 октомври) на лидерски форум на международната организация ASEM.

По-рано Юрий Ушаков, помощник на руския президент, съобщи, че "украинската тематика ще бъде ключова", и допусна, че освен с Порошенко, Путин може да разговаря в кулоарите на форума с президента на Франция Франсоа Оланд и с канцлера на Германия Ангела Меркел.

Западът неведнъж отправи критики към маневрите в руската Ростовска област - в началото на август например говорителката на Държавния департамент Дженифър Саки нарече всички военни учения в Русия провокационни в сегашните политически условия, коментира "Комсомолская правда".

През целия период на ученията Киев заявяваше, че в размирен Донбас присъстват руски военни и вземат участие в бойните действия.

Пред "Новие известия" обаче Франц Клинцевич от комисията по отбраната в Държавната дума отново отрече това да е така.

"Москва изтегля войските си от границата, за да не провокира силови действия от страна на украинските власти, сключили примирие с отцепниците. Ако в Донбас наистина имаше руски войски, за Русия "това би означавало много печални последици. Там няма такива и не е имало", категоричен бе Клинцевич.

Донецката народна република гради собствена държавност

Донецката народна република (ДНР) гради собствена държавност, но допуска възможността да гради "единно евразийско пространство" съвместно с Украйна. Това заявява в интервю за "Новая газета" Борис Литвинов, представен като автор на декларацията за суверенитета на ДНР, разработил конституцията и законите на сепаратисткото формирование, а днес оглавяващ Върховния съвет на непризнатата република.

Според него ДНР може да "тръгне заедно" с Украйна, ако тази страна "дозрее до евразийския път".

"И с Лвов, и с Киев, ще тръгнем всички заедно! Аз съм само "за" - ще си ближем заедно и раните. Ако те са готови, ще строим единно евразийско пространство. Засега обаче не става. Защото ние сме за единство, а те - за митично влизане в тоя Европейски съюз", изтъква Литвинов.

По думите му ДНР днес е парламентарна република и ще остане такава до "новия етап от държавното строителство" - изборите, след които "вече ще имаме държавен глава".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини