Бойко Борисов вижда провокация в участието на Трайчо Трайков в преговорите

Бойко Борисов разкри пред "24 часа" защо са се провалили разговорите на ГЕРБ с Реформаторския блок. Но и казва, че е готов "да назначи нови преговори".

След повече от шест часа разговори, преговорните екипи на ГЕРБ и Реформаторския блок  не се споразумяха за сформиране на правителство. 

Да пратиш министър, свален от мен, да преговаря епровокация (Трайчо Трайков - б.р.). Но по-важното е, че те не могат да гарантират най-важното за едно правителство - стабилността му, казва след срещата (в която не участва) Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ.

Те говорят за мнозинство, но ние с тях нямаме мнозинство и трябва да се търси още някой. Те от сега са заявили условия, които са неизпълними. Аз с никой от останалите не съм говорил, но ясно е, че реформаторите са направили такива срещи, добавя Бойко Борисов.

Другата тема, по която двете страни не се разбраха, е настояването на РБ за отговор на въпроса "Кой".

Не виждам никакъв смисъл във въпроса им КОЙ.Ние цяла година отговаряхме на този въпрос като се бихме в парламента с коалицията БСП, ДПС и "Атака". Да бъде назначен Пеевски не може без Станишев, Местан и Орешарски, отговаря Борисов.

Кое не е ясно кой го предложи - Станишев, Местан и Орешарски. Какво значи, че това да ни разделя. А вече и го написаха медиите на Реформаторския блок - нещо, срещу което те уж се бореха, коментира лидерът на ГЕРБ.

Вече няколко месеца ни проглушиха ушите кой не трябва да е премиер, сега разбираме, че не сме ги разбрали. Или може би това е поредният им трик.

Божидар Лукарски, председател на СДС, каза след изборите, че говоренето анти-Борисов било само предизборен трик.

Оказва се, че по сериозни теми те не можели да преговарят, трябвало да питат партиите си- това ме информираха от преговорния екип, констатира лидерът на ГЕРБ.

Аз съм отговорен човек и съм готов, ако спрат да се държат все едно са в предизборна кампания, да назнача нови преговори, да пратя пак преговорен екип и да продължим, заявява Бойко Борисов.

Но да ни гарантират отговорност, включително и с кадрови предложения относно ръководството в Народното събрание, правителството, агенциите и визия за споделена отговорност, добавя той.

Днес те не са имали тази готовност. Нашият преговорен екип, напомням, беше оторизиран от Изпълнителната комисия да взема решения, и след като колегите Цачева, Стоянова и Бъчварова бяха толкова категорични след толкова часове, предполагам че са имали основание да го направят, коментира Борисов.

За съжаление говорителят на Реформаторския блок е написал във фейсбук профила си, чевъпросът КОЙ ни е разделил.
Това е несериозно, а и ние ясно отговаряме на този въпрос. За съжаление ГЕРБ и РБ са малцинство и сборът им не прави 121 депутати, а това не може да се нарече стабилност, заключава лидерът на ГЕРБ.
Източник: http://dir.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ko
    kov
    0 0
    11:42, 16 окт 2014
    Мисля, че въпросът "Кой", отнасящ се за г-н Пеевски е следствие на въпроса: КОЙ раздели дясното пространство и ЗАЩО? Защото ако "Сините" не бяха разделени, първият въпрос изобщо нямаше да съществува!
Последни новини