Назначават Метин Казак за посланик,националистите възроптаха

Метин Казак

Метин Казак от ДПС е предложен за посланик в Катар, тъй като действащият извънреден и пълномощен посланик Мирослав Зафиров е прекратил взаимоотношенията си с МВнР с едностранно предизвестие.

Правителството ще предложи на президента да издаде укази за назначаване на извънредни и пълномощни посланици на страната ни в Катар, Иран, Казахстан и Туркменистан, съобщи вчера пресслужбата на кабинета.

От пресслужбата припомнят, че Метин Казак е бил заместник Национален омбудсман, два мандата член на Европейския парламент, където е изпълнявал функциите на зам.-председател на Подкомисията за правата на човека, зам.-член и член на Комисията по външни работи, координатор на Комисията по международна търговия и член на делегацията за връзки с държавите от Югоизточна Азия.

Предложен да поеме мисията ни в Иран е дипломатът Христо Полендаков, началник на отдел "Южна и Югоизточна Азия" в дирекция "Азия, Австралия и Океания" на МВнР. На сегашния етап посолството на България в Техеран се ръководи от временно управляващ. Това създава пречки за добрата координация на работата в рамките на мисията, намалява възможностите за пълното използване на потенциала на развитието на двустранните връзки, се посочва в съобщението.

За посланик в Казахстан е предложен Васил Петков, дипломат от кариерата, който от април 2014 г. е и.д. директор на дирекция "ООН и сътрудничество за развитие" в МВнР. След 2012 г. посолството на България в Казахстан се ръководи от временно управляващ. Като се отчита интересът от пълноценно развитие на отношенията ни с тази държава в различни области на сътрудничество, както и задълбочаване на отношенията между ЕС и Казахстан, е необходимо назначаването на посланик.

Към момента България няма акредитиран посланик в Туркменистан. Предложението на правителството е мисията ни да бъде оглавена от посланика ни в Москва Бойко Коцев, който ще съвместява двете длъжности.

В протестна декларация  до президента Росен Плевнелиев и премиера Георги БлизнашкиКП "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" заявяват, че решението на МС в последните дни от съществуването на служебния кабинет е продължение на порочните практики за назначаване на дипломатически постове на удобни и партийно послушни лица в края на мандата на всяко едно правителство.

Според патриотите особено скандално е предложението за извънреден и пълномощен посланик в Катар да бъде назначен Метин Казак. КП "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" остро протестира срещу това решение на служебния кабинет и настоява президентът да не издава указ за назначаване на така предложените от служебното правителство нови посланици.

Външната политика на България не бива да става за пореден път жертва на задкулисни партийни сделки, а дипломатическите мисии да се превръщат в топли местенца за партийни активисти, се казва още в документа.

Източник: БТА    

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини