САЩ използвали над 1000 бивши нацисти като шпиони през Студената война

Разсекретени американски документи разкриват, че ръководителите на разузнавателните служби на САЩ са използвали нацисти като шпиони и информатори след Втората световна война, предаде БиБиСи.

От документите става ясно, че представители на Централната разузнавателна агенция (ЦРУ) са вербували бивши врагове на САЩ за целите на борбата срещу Съветския съюз по време на Студената война.

Според учени разсекретените файлове показват, че САЩ са използвали най-малко 1000 нацисти. Някои от тях са заемали висока длъжност в нацистката партия и са били вербувани, за да работят като шпиони за САЩ в Европа.

Бившият офицер от СС Ото фон Болшвинг, който е оформил политически документи за това как да бъдат тероризирани евреите, е бил нает от ЦРУ да шпионира в Европа след Втората световна война.  Като награда за лоялната му служба агенцията е прехвърлила Болшвинг и семейството му в Ню Йорк през 50-те години на XX век.

Нацисткият колаборационист Александрас Лилейкис, свързан с избиването на десетки хиляди евреи в Литва, е бил нает от ЦРУ да работи като шпионин в Източна Германия и по-късно е бил прибран в Бостън.

Има сведения, че ЦРУ дори се е опитало да се намеси, когато Лилейкис станал обект на разследване за военни престъпления.

Документите показват също, че дългогодишният директор на ФБР Едгар Хувър не само одобрил използването на бивши нацисти като шпиони, но също отхвърлял ужасяващите престъпления на нацистите през Втората световна война, определяйки ги като съветска пропаганда.

БиБиСи припомня, че само преди седмица разследване на Асошиейтед прес разкри, че американското правителство е изплатило милиони долари на десетки бивши нацисти като социални осигуровки, след като ги принудили да напуснат САЩ.

Плащанията са били направени с помощта на законодателни вратички.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини