Семинар за строителният бранш в Смолян за промените в ЗОП

За да бъдем максимално подготвени и информирани и да елиминираме некоректното подаване на документи за участие в обществените поръчки, сме поканили експерти – юристи в областта на Закона за Обществените поръчки, да ни представят последните промени в нормативната уредба“, заяви Весела Цолова – председател на ОП на КСБ Смолян.

Семинарът се организира от областната структура на строителната камара, а лектори на събитието бяха водещи експерти и членове на КЗК Александър Александров и Елена Димова. Новите моменти и измененията в нормативната уредба бяха представени пред строителните фирми от областта и предсатвители на възложителите от община Смолян.

 

Обсъдени бяха промените при възлагане на обществени поръчки чрез публична покана и процедурите, финансирани с европейски средства. Новият закон разпорежда всички процедури, вътрешни правила, отговори и становища, протоколи от заседанията на комисията по оценка на офертите и договорите да бъдат публикувани на електронната платформа на възложителите. Тази публичност, до голяма степен цели осигуряването на лоялна и прозрачна конкуренция.

Лекцията обхвана всички съществени моменти от измененията и допълненията на Закона за обществените поръчки - промени в правилата за определяне на критериите за подбор и показателите за оценка на предложенията на участниците, изисквания при участие на обединения и на подизпълнители, както и промени в правилата за формиране на състава на комисията за провеждане на процедурата и за сключване и изпълнение на договорите за обществените поръчки. Лекторите разясниха и процедурата за обжалване на решенията, действията и бездействията на възложителите.

Особен интерес предизвикаха сред строителите коректостта и адекватността на обективните критерии за подбор на офертите, като важно условие за цялосната реализация на проекта. Темата предизвика и последвалата дискусия между представителите на възложителите от общината и строителните фирми.

Колкото и да е несъвършен закона за ОП и да допуска известна доза субективизъм при оценката на подадените оферти, в работата си по закона, законодателят предполага добросъвестност и от двете страни.” , коментира адв. Елена Димова.

Според ръководството на ОП Смолян семинарът е бил ползотворен за участниците и ще допринесе за повишаване качеството на подаваните оферти, като по актуални теми, които да бъдат в практическа помощ на строителните фирми, тепърва ще се организират подобни инициативи.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини