Над 100-хиляден протест в Брюксел с водни оръдия и съзотворен газ (видео)

Над 100 хиляди са се включили в голямия протест в Брюксел в четвъртък, 6 ноември. Трите най-големи синдиката в Белгия се обявиха срещу предвижданите от новото правителство реформи.

Протестът бе в знак на несъгласие с реформите и обявеното повишаване на данъците и увеличаване на възрастта за пенсиониране. Почти не работят училища, детски градини, градският транспорт в големите градове, пощите, магазините за хранителни стоки, засегната е дейността на полицията, затворите и банките. Според синдикатите орязването на бюджета ще доведе до намаляване на покупателната способност на 2/3 от населението в активна възраст.

Срещу демонстрантите са били изпратени 200 полицаи от отрядите за борба с масовите безредици. В действи са влезли палки, водни оръдия и сълзотворен газ. Демонстранти са отговорили с павета, обърнати и запалени коли. Ранени са най-малко 26 души, сред които има и полицаи.

Стълкновенията са възникнали в ранния следобед в крайната точка на протеста.

Това е първи протест откак през октомври встъпви в длъжност правителството с премиер Шарл Мишел. То е доминирано от националистите от „Нов фламандски алианс“ и фламандските партии.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Още новини

Последни новини