Вижте кой кой е в новия кабинет

Парламентът избра състава на Министерски съвет на Република България. "За" гласуваха 136."Против" - 97 "Въздържали се" - 1 Само преди минути депутатите избраха за министър-председател Бойко Борисов и гласуваха за структурата на правителството.

На процедурата присъстват президентът, вицепрезидентът, членовете на служебното правителство, висши магистрати, омбудсманът, представители на вероизповеданията в България, членове на дипломатическия корпус, представители на синдикати и работодатели.

 

Министър-председател Бойко Борисов

Вицепремиер по коалиционна политика и държавна администрация Румяна Бъчварова

Румяна Бъчварова е родена на 13 март 1959 г. в град Шипка, има дъщеря и син.Румяна Бъчварова e завършила Софийския университет "Св. Св. Климент Охридски" със специалност Социология. Притежава дългогодишен опит в маркетинговите и медийните проучвания, комуникациите, връзките с обществеността и рекламния пазар.Автор и участник е в проекти и проучвания в областта на потребителския и рекламния пазар, медиите и общественото мнение.Началник на кабинета на министър-председателя Бойко Борисов (2009 – 2013 г.). Член на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ.

Вицепремиер по европейски политики и институционални въпроси Меглена Кунева

Меглена Кунева е родена на 22 юни 1957 г. в София.Магистър е по право. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1981 г., а през 1984 г. получава научната степен "доктор на юридическите науки".Специализира през 1995 г. и през 1999 - 2000 г. "Международни отношения и международно екологично право" в университета "Джорджтаун", Вашингтон, САЩ, а през 1996 г. - екологично право в "Оксфорд", Великобритания.В периода 1988-1989 г. е асистент в Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".От 1987 до 1991 г. е редактор и водещ в Българското национално радио.От 1991 до 2001 г. работи в Министерския съвет на длъжности от правен експерт до директор на международната дирекция. Участва в изготвянето на редица законопроекти в областта на околната среда, достъпа до информация, вещното право и др.През 2001 година е избрана за народен представител от НДСВ, а същата година е определена за главен преговарящ на България с Европейския съюз. През 2002 г. става първият български министър по европейските въпроси. В края на 2006 гадина тя е номинирана за еврокомисар на страната ни и след процедурата по одобрение одбрена за комисар с ресор защита на правата на потребителите.Носител е на Ордена на Почетния легион на Република Франция и на Ордена за граждански заслуги на Кралство Испания, на Ордена Принц Анри на Република Португалия, както и на Ордена на Звездата на Италианската солидарност.Комисар на годината на ЕС за 2008 г.Председател е на Борда на директорите на Европейския политически център (ЕПЦ).Меглена Кунева е член на Обществения съвет на BNP Pariba. Кандидатурата й за този пост е предложена и приета с одобрението на Съвета на комисарите на Европейската комисия, в качеството й на президент на Европейския политически център.Меглена Кунева е член на групата на Лисабонския съвет за управление на бъдещето, която работи за общество и икономика, основани на знанието.От март 2012 г. Меглена Кунева е почетен президент на Европейската служба за гражданско действие (ЕСГД).Меглена Кунева е кандидат за президент на изборите през есента на 2011 година, като получава гласовете на 470 808 българи.Учредител и първи председател на Сдружение „България на гражданите".На 1 юли 2012 г. е избрана за председател на политическа партия „Движение България на гражданите".Омъжена, с един син.Владее английски, френски и руски.

Вицепремиер по еврофондовете и икономическа политика Томислав Дончев

Томислав Дончев е роден на 6 август 1973 година в Габрово.През 1991 година завършва математическата гимназия в Габрово. През 1997 г. получава магистърска степен по философия от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий". Има и втора специалност по журналистика.През 1998 г. Томислав Дончев специализира политически науки в Международното лятно училище по политически науки и международни отношения, Полша.През 2001 г. специализира "Подпомагане на високотехнологични малки и средни предприятия и научно-развойни стартиращи фирми" в Института НЕГЕВ, Израел.През 2005 г. Дончев завършва курс по бизнес-менторинг в Академията по бизнес менторинг, Оксфорд, Великобритания.През 2006 г. получава магистърска степен по стопанско управление във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий".От 1999 г. до 2000 г. Томислав Дончев е редактор в радио Габрово.В периода 1997- 1999 г., работи като учител в Хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" във Велико Търново - преподава социална психология, логика, етика, философия на правото.От 1995 г. до 2000 г. работи като доброволец, член на ръководството и служител в различни неправителствени организации от сферата на образованието и науката; бил е сътрудник и на агенция за социологически изследвания.През 2000 г. става главен секретар на Клуб "Отворено Общество"- Габрово- до 2004 г.От 2001 г. до 2004 г. е изпълнителен директор на Високотехнологичен бизнес инкубатор-Габрово; в този период подготвя и управлява десетки проекти в Габрово в сферите на регионалното развитие, икономическото развитие, образованието и социалната сфера.Дончев е член на екипа "Експертни анализи" към Института "Отворено общество", разработил Регионалния план за развитие на Северозападен район за планиране (възложено след процедура по Закона за обществени поръчки с възложител Министерство на Регионалното развитие и Благоустройството). Членува и в работната група към Министерство на финансите, разписала правилата за разпределение на средствата от Европейските фондове в България. Дончев е бил и независим консултант и лектор в сферите: "Подготовка и управление на проекти", "Планиране и стратегическо управление", „Системи за оценка и текущ контрол". Обучавал е представители на общини, областни администрации, училища, НПО, фирми в над 20 населени места на страната.Томисла в Дончев е бил програмен директор в Институт "Отворено общество"- София, ръководи звеното за подготовка и управление на проекти по европейски програми. За последните три години под прякото му ръководство са спечелени международни проекти в социалната сфера и регионалното развитие на обща стойност 1 500 000 лева; работи в партньорство с редица утвърдени европейски консултантски фирми от Германия, Великобритания, Холандия, Италия, Словакия. Бил е и член на Българската асоциация по управление на проекти.Томислав Дончев е бил кмет на Габрово.На 18 март 2010 година Дончев става министър по еврофондовете в правителството на Бойко Борисов.Той е семеен, има един син.

Вицепремиер по демографска и социална политика Ивайло Калфин, както и министър на труда и социалната политика

Ивайло Георгиев Калфин е роден е на 30 май 1964 г. в София.През 1983 г. завършва 9-та Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин”, София. Дипломира се през 1988 г. в специалност „Международни икономически отношения” във Висш икономически институт „Карл Маркс”, София. 1999 г. получава магистърска степен по международно банкиране, университет в Лофбъро, Великобритания.От 1990-1994 и 1997-2000 г. е управител и старши съдружник в консултантски фирми. Народен представител е в 37-ото, 38-ото и 40-ото Народно събрание. Член на комисиите по външна политика и по бюджет и финанси, зам.-председател на Съвместния парламентарен комитет България-Европейски съюз (1995-1997);От 2000 г. е старши преподавател в Интернешънъл Юниверсити - София. През 2001 и 2003 г. е наблюдател на изборите в Косово в рамките на мисии на ОССЕ. От 2004 г. - член на Консултативния съвет на Българската народна банка.В периода 2002-2005 г. е секретар по икономическите въпроси на президента. Заместник министър-председател и министър на външните работи в правителството на Сергей Станишев от 17 август 2005 г. до 27 юли 2009 г., бивш евродепутат (2009-2014).Кандидат за президент през 2011 г.Женен, с една дъщеря.

Министър на външните работи Даниел Митов

Даниел Павлов Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София.През 2002 г. завършва СУ „Климент Охридски”, специалност „Политология”. Участва в програмите за обмен „Маршал” на Marshall Memorial Fund (German Marshall Fund of the US), както и в „Programme des personnalites d`avenir” на френското външно министерство. Специализира „Политически умения” в Центъра за продължаващо обучение на Нов български университет.През 2002 г. работи в Политическата академия за Централна и Югоизточна Европа, като част от екипа на Българското училище за политика и списание „Разум”. През 2006 г. става Изпълнителен директор на фондация „Демокрация”, а след това и зам.-председател на Демократи за силна България (ДСБ). Участва в създаването на ПП „България на гражданите”.От есента на 2010 г. работи за Националния демократически институт (НДИ) на САЩ първоначално в Ирак, където е програмен мениджър на Програмата за развитие и подпомагане на политическите партии. Като официален представител на НДИ, работи в Брюксел, в Либия, в Демократична Република Конго, Украйна, Йемен, Тунис и други.На 6 август 2014 г. Даниел Митов е назначен от президента Росен Плевнелиев за министър на външните работи в служебното правителство на Георги Близнашки.

Министър на правосъдието Христо Иванов

Христо Иванов е роден е на 13 септември 1974 г. в София.Магистър по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Специализира във Fulbright/Hubert Humphrey Fellowship Program, Washington College of Law, във Вашингтон, САЩ, в областта на правото на национална сигурност и процедурите по съдебни назначения в САЩ.От 1996 г. до 2002 г. работи като координатор на проекти в областта на законодателната и съдебната реформи в рамките на Инициатива за Върховенство на закона на Американската асоциация на юристите. От 2002 г. до 2006 г. е независим консултант по проекти на международни институции, програми за международна техническа помощ и частни клиенти, свързани с оценка на законодателството и утвърждаване върховенството на закона.От 2006 г. досега заема длъжността Програмен директор на Български институт за правни инициативи, където ръководи проекти в областта на съдебната реформа, превенцията на корупцията и утвърждаване на върховенството на закона.От 2002 г. е вписан като адвокат.Христо Иванов е назначен за служебен заместник министър-председател по правосъдие, вътрешен ред и сигурност и служебен министър на правосъдието в кабинета на премиера Георги Близнашки през 2014 г

Министър на отбраната Николай Ненчев

Николай Ненчев е роден на 11 август 1966 г.Юрист. Магистър по право и политически науки. Специализирал е в Европейския парламент. Бил е преподавател в Нов български университет. Заместник-председател на Сдружение „Евроинтеграция”.Координатор на програма за трансгранично сътрудничество и европейската интеграция за Югоизточна Европа. Бил е началник на кабинета на вицепрезидента Тодор Кавалджиев.Ненчев е заместник-председател на ПГ на Реформаторския блок.

 

Министър на образованието и науката проф. Тодор Танев

Проф. Тодор Танев е роден през 1957 г. в София.Завършил е социология в СУ „Св. Климент Охридски”. Доктор на политологическите науки, преподавател по политическо управление в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Един от основателите на първата у нас катедра по политология, която ръководи от 1993 до 2000 г. Създател на катедра „Публична администрация”. Специализирал и преподавал в САЩ и Холандия.Автор на „Анализ на публичните политики”, „Политическата култура” „Стратегическо управление на публичната сфера”, „Политическите стратегии” и др. Главен редактор на електронното списание Публични политики.bg.Член на Гражданския борд на Реформаторския блок

Министър на икономиката  Божидар Лукарски

Божидар Лукарски е роден на 23 юни 1972 г. в град Перник.През 1991 г. завършва Националната гимназия за древни езици и култури в София. През 1996 г. завършва специалност „Право” в СУ „Св. Климент Охридски”.Работи като главен експерт-юрисконсулт в дирекция „Правна” в Агенция за приватизация (Агенция за следприватизационен контрол) (1998-2002). В периода 2002-2003 г. заема поста главен секретар на район „Младост”, Столична община, а от 2003-2007 г. е зам.-кмет на район „Младост”, Столична община.През 2008 г. става адвокат на свободна практика към Софийската адвокатска колегия.През 1999 г. Лукарски става член на СДС. В периода от 2010-2013 г. е председател на Контролния съвет на СДС. На XXI-та Национална конференция на СДС, проведена на 6 юли 2013 г., е избран за председател на партията.

Министър на здравеопазването  Петър Москов

Д-р Петър Стефанов Москов е роден на 17 декември 1970 г. в София.Петър Москов завършва „Медицина” в Медицински университет-София, специалност „Анестезиология и интензивно лечение”. Специализира във Франция, Великобритания, Испания и САЩ.Работи като старши асистент в УМБАЛ „Св. Анна” в Клиниката по анастезиология и интензивно лечение.Член е на Инициативния форум за създаване на нова дясна партия през 2004 г. и учредител на „Демократи за силна България”. На националното събрание през 2007 г. е избран за член и на Националното ръководство на партията. През 2009 г. става съпредседател на предизборния щаб на Синята коалиция.Семеен е, има син.

Министър на младежта и спорта  Красен Кралев

Красен Кралев -Доктор по образование.Има бизнес в сферата на рекламата, притежава и медии.Собственик е на платформата „България утре” и на групата news.bg. Президент на спортните клубове „Черно море”.Мажоритарен кандидат за депутат на коалицията „ЛИДЕР-Новото време” през 2009 г. във Варна.

Министър на вътрешните работи  Веселин Вучков

Веселин Бориславов Вучков е роден на 26 декември 1968 г. в село Стоб, Кюстендилско.През 1994 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. През 1994 г. е стажант-съдия към Софийски окръжен съд, след което работи като следовател. През месец януари 2003 г. защитава публично дисертационен труд на тема „Предмет и тежест на доказване в наказателното производство”, в резултат на което му е присъдена образователната и научна степен „доктор по право”. От 2010 г. е доцент по наказателен процес с хабилитационен труд „Доказателствени средства в наказателното производство (същност и видове)”.Бил е следовател в столичното следствие (1994-1996), после асистент и старши асистент по наказателноправни науки в Академията на МВР (1996-2001), главен асистент (2001-2009). преподавал е и в Пловдивски университет, Югозападен университет-Благоевград, Стопанска академия-Свищов, Варненски технически университет и др.Посещавал курсове за квалификация в Испания, Унгария, Германия, Холандия, САЩ и др. Автор е на редица научни и публицистични трудове.На 31 юли 2009 г. е назначен за заместник-министър на вътрешните работи в 87-то правителство на България. На 13 март 2013 г. подава оставка.

Министър на транспорта  Ивайло Московски

Ивайло Ангелов Московски е роден на 19 юли 1972 г. в град Плевен.Завършва бакалавърска степен по специалност „Публични финанси” в УНСС, а след това и финансов мениджмънт в Стопанска академия „Д.А. Ценов” в Свищов.Между 1995 и 1996 г. е инспектор в „София инс”. В периода 1999-2002 г. е бил член на Надзорния съвет на „Аналитик” АД, председател на Борда на директорите и член на Управителния съвет на „Монтана” АД, търговски директор на „Сата” ООД.През 2002-2003 г. е търговски директор на „Балтекс комерсЮ ЕООД. До юли 2009 г. е управител на официалното представителство на фирма STOLL - Германия за България.През 2009 г. става зам.-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията.От 19 май 2011 г. поема поста министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията след като предшественикът му Александър Цветков подава оставка.

Министър на регионалното развитие  Лиляна Павлова

Лиляна Павлова Николова е родена на 6 декември 1977 г. в София.Завършва УНСС със степен бакалавър по „Международни икономически отношения” и Варненски свободен университет със степен магистър по „Публична администрация и европейска интеграция”. Защитава докторска степен по икономика, специализира право в Института за следдипломна квалификация към УНСС през 2002 г.Павлова започва работната си кариера през 1997 г. като финансов мениджър към програма ФАР BG 9315 - „Програма за обучение на мениджъри”. В периода 1998-1999 г. е офис-мениджър към програма ФАР по проект Темпус - „СМЕ-03051-97 Национален академичен център по мениджмънт и капиталови пазари”. През 1999 г. работи като експерт по международни проекти към Института за следдипломна квалификация при УНСС.От 1999 до 2002 г. е експерт в Координационното звено по програма ИСПА към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. През 2002 г. работи като експерт в дирекция „Национален фонд” в Министерството на финансите. До 2009 г. е началник отдел в дирекция „Национален фондЮ в Министерство на финансите (Финансово управление, контрол и сертификация на средствата от ЕС). От 2009 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството.От 7 септември 2011 г. е министър на регионалното развитие и благоустройството в 87-то правителство на Република България с министър-председател Бойко Борисов.След подадената оставка на Симеон Дянков на 18 февруари 2013 г. от постовете вицепремиер и министър на финансите, министър-председателят предлага Лиляна Павлова да заеме поста вицепремиер, който тя води до 13 март 2013 г.

Министър на енергетиката  Теменужка Петкова

Теменужка Петкова е родена на 18 януари 1967 г.Образование: Завършва Университет за национално и световно стопанство. Има магистърска степен в специалност „Счетоводство и контрол". Преминава обучения в областта на „Вътрешния одит в публичния сектор" в Министерствата на финансите на Ирландия и Великобритания и в областта на „Държавната финансова инспекция" в Министерството на финансите на Португалия.Професионален опит: От 1992 г. до 2000 г. заема длъжностите финансов ревизор и финансов експерт в Столичното управление „Държавен финансов контрол". Професионалната й кариера продължава в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол като държавен вътрешен одитор и началник на отдел. От 2007 г. е директор на дирекция „Организация и извършване на инспекционната дейност" в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ). В периода 2010 г. - 2013 г. заема длъжността директор на АДФИ.В служебния кабинет бе заместник-министър на финансите.

Министър на финансите Владислав Горанов

Владислав Горанов е роден на 30.04.1977 година в град Плевен.Горанов завършва математическа гимназия „Гео Милев” в родният си град. В периода 1994 -1999 година завършва Стопанската академия ”Димитър Апостолов Ценов” в град Свищов със специалност „Икономика”.Горанов е магистър по „счетоводство и контрол”.Работил е в Министерство на земеделието и горите, а от 2001 г. до 2009 е началник отдел "Социални разходи" в Министерство на финансите.През 2009 година напуска и се включва активно в предизборната кампания на ПП „ГЕРБ”.Горанов е бивш депутат от ГЕРБ и зам.-министър на финансите в правителството на Бойко Борисов.Той изненадващо напусна парламентарната група на ГЕРБ през февруари тази година, ден преди конференция на ГЕРБ, на която Борисов обяви новите си заместници.Когато стана ясно, че 42-то Народно събрание ще бъде разпуснато предсрочно, Горанов се появи отново в парламента, макар и не като депутат, а като експерт на ГЕРБ.От края на юни Горанов е изпълнителен директор и член на управителния съвет на Общинска банка.Семеен е, с едно дете.

Министър на културата  Вежди Рашидов

Вежди Летиф Рашидов е роден на 14 декември 1951 г. в град Димитровград.Кандидатства в Художествената гимназия в София, но не издържа приемния изпит. Баща му го праща в Мадан, в техникума по минна електромеханика. На следващата година го приемат в Художествената гимназия в София.Член-кореспондент на Българската академия на науките (БАН) от 2004 г. Доктор хонорис кауза на Университета по библиотекознание и информационни технологии (2006). За цялостното си творчество през 2010 г. е удостоен със званието академик на Международната академия за култура и изкуство в Москва, Русия.Вежди Рашидов беше и общински съветник в София през мандата 1999-2003 г. в групата „Другите за София”.Избран е за депутат в 41-то Народно събрание. От 27 юли 2009 г. е министър на културата в правителството на Бойко Борисов.

 

Министър на околната среда и водите – Ивелина Василева

Ивелина Веселинова Василева е родена на 8 октомври 1969 г. в Бургас.През 1988 г. завършва Английска Езикова Гимназия „Гео Милев” в Бургас. През 1993 г. се дипломира като магистър по специалността „Английска филология” в Софийския Университет „Св. Климент Охридски”.Специализирала е „Управление на Проекти” в Институт за управление на проекти в град Карлсберг, Швеция, (1999). През 2006 г. получава следдипломна квалификация по Отчетност, контрол и анализ на фирмената дейност от Стопанска Академия „Д.А. Ценов” в Свищов. През 2007 г. е на стаж в Европейския парламент в Страсбург - обучение по парламентарна работа: правила и процедури; работа на парламентарни комисии; връзки с обществеността.2007 г. получава следдипломна професионална квалификация по „Подготовка, разработване и управление на проекти, финансирани от Европейския съюз” в УНСС Професионалния си път започва през 1992 г. като стажант в „Консорциум Прагма”. През 1995-1997 г. работи в „Ериксон Телекъмюникейшънс България” ЕООД като маркетингов сътрудник. 1992-1994 е асистент по проекта „Дивелъпмънт Алтърнативс Инкорпорейтед”.В периода 1997-2003 г. е регионален мениджър за Югоизточна България и акаунт мениджър за продажба на услуги в „Ериксон Телекъмюникейшънс България” ЕООД, Бургас.През 2004-2007 г. е директор на звеното за Управление на проекти в Бургас, след което е мениджър в Европейски информационен център в Бургас.През 2012 г. е заместник-министър в Министерството на околната среда и водите.

Министър на земеделието и храните Десислава Танева

Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен.През 1990 г. завършва ПМГ „Добри Чинтулов” в Сливен. През 1995 г. се дипломира в Университета за национално и световно стопанство. През 2001 г. завършва специалност „Право” в Бургаския свободен университет.От февруари 1995 г. до декември 1996 г. е икономист и управител в „Мелничен комплекс Сливен” ООД. От 1997 г. е изпълнителен директор на „Мел инвест холдинг” АД и дъщерни дружества. „Бизнес дама” на 1998 г.През 2007 г. Десислава Танева става първата жена председател на Общинския съвет на Сливен. 2009 г. е избрана за депутат от Сливен.

Министър на туризма Николина Ангелкова

Николина Ангелкова е родена на 30 ноември 1979 г. Магистър по право от Университета за национално и световно стопанство, който е завършила с грамота за отличен успех през 2003 г. През 2010 г. е завършила програма за ръководни кадри „Развитие на лидерски умения” в Harvard Business School, Бостън, САЩ.Има специализации по финансово управление на структурните фондове на ЕС, по европейско право и по регионална политика и структурни фондове в Института по публична администрация в Маастрихт и в Регионалния институт за административна реформа в Нант, Франция. Специализирала е и „Фирмено управление” в Института за следдипломна квалификация на УНСС.От 2002 г. до 2006 г. е председател на Асоциацията за правно развитие и юридически съветник в парламентарната Комисия по регионална политика и благоустройство. От 2005 г. до 2007 г. е стажант в ГД „Околна среда” на Европейската комисия и съветник към ръководителя на българската делегация в групата на ЕНП в Европейския парламент, където работи в областта на регионалното развитие, транспорта и околната среда.В периода 2005-2010 г. е собственик на „Николова и партньори консулт”, последователно е генерален директор на компанията „Херчеса България” ЕООД (2007-2009 г.) и управител на „Хелектор България ЕООД” (2009-2010 г.).През 2010-2011 г. е ръководител на звено „Контрол, комуникация и координация” към министъра на регионалното развитие и благоустройството. През 2011 г. е член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, а до 2013 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството с ресор европейски въпроси, връзки с международните институции, европейско териториално сътрудничество и стратегическо планиране на регионалното развитие.Председателства Българо-румънската комисия за транспорт по вътрешните водни пътища и свързаността на общия българо-румънски регион по река Дунав. До момента е била съветник по европейско регионално сътрудничество на президента на Република България Росен Плевнелиев.През март 2014 г. е избрана за един от 214-те млади световни лидери от общността на Младите световни лидери за 2014 г. Престижното отличие се присъжда от Световния икономически форум и е признание за изключителни постижения в областта на мениджмънта и лидерството, както на професионално, така и на социално ниво.Служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета на Георги Близнашки.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    За
    запознат
    17 -1
    14:00, 7 ное 2014
    Пожелавам им успех и да работят за народа и да загърбят личните интереси за да пребъде България
  • 2
    Ma
    makaron
    1 0
    06:33, 8 ное 2014
    hodili na kursove..... ? zavarshili filiali ... koleji... uzas
Последни новини