Специалист: Грипът дойде в България

Грипът дойде в България", оповестява на първа страница "Труд". "Първите положителни проби са на пациенти в тежко състояние, настанени в софийски болници", съобщава д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

За втора поредна година грипният вирус от типа Б пръв "влиза" в страната ни. Разлика в структурата и протичането на болестта между него и типа А няма. Особеното за А обаче е, че той винаги предизвиква епидемиите - в 95% от случаите, докато Б няма такава мощ. Само у нас и в Азербейджан болните се увеличават.

Много лесно се разбира дали сме застигнати от грип, а не от друга зараза, тъй като той атакува с висока температура, обща отпадналост, заради която човек няма сили да стане от леглото, изпитва болки в слепоочията, в мускулите и ставите.

По думите на главния държавен здравен инспектор грипът тип Б разболява най-често децата, възрастните хора и пациентите с хронични заболявания.

Задължително болните трябва да си стоят у дома. Има специални медикаменти срещу него, но те трябва да се изпишат от лекар.

Спасение от болестта е противогрипната ваксина. Целият ноември е подходящ за имунизацията, тъй като има достатъчно време за изграждане на имунитета. За съжаление носенето на маска не е особено ефективно, тъй като щом тя се овлажни, вече не защитава.

Д-р Кунчев прогнозира, че тази година ще има и свински грип, който често води до усложнения като тежки пневмонии. Специалистът настоява в края на януари и февруари здравната каса да осигури достатъчно направления за рентгенови снимки на белите дробове, тъй като тогава нуждата от изследвания е голяма.

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ba
    Bai Ivan
    5 -1
    15:17, 11 ное 2014
    Както всяка година от РЗИ Хасково няма да дадът грипна ваканция за да може повече деца да се разболеят и да има по-голям оборот по аптеките.
  • 2
    Br
    brbrbr
    0 0
    17:46, 11 ное 2014
    А защо мислиш, че в други градове дават? И при тези 30 хиляди ваканции и ваканциики и още една да им дадат, що за наглост? Просто трябва да се помисли предварително, че грип има всqka година и поради това е необходима по-дълга зимна ваксанция, тогава когато се очаква епидемия всяка година, а именно - края на януари и началото на февруари.
Последни новини