13 наши военни заминаха на девета мисия в Афганистан

С тържествен ритуал пред катедралния храм „Св. Висарион Смоленски 13 бойци от  Военноформирование 28330- Смолян, които ще участват в новата операция „Решителна подкрепа” на Международните сили за сигурност в Афганистан. Смолянският контингент беше  изпратен днес, 12 ноември с водосвет за здраве,  отслужен от свещениците Запрян Шиков и Димитър Михайлов. Командирът на Щаба на 68-ма бригада "Специални сили" полк. Михаил Попов връчи сертификат за готовност за участие на командира на смолянския контингент подполк. Симеонов. Подготовката е включвала различни изпитания и специализирани курсове, участие в тактически занятия. Късмет и на добър път пожела командирът на 101-ви Алпийски батальон подполковник Димитър Кацаров.

 „Те отиват там, където заплахите са нетрадиционни, отиват в една държава, където липсва държавност. Това е решение на българското правителство,  за да могат нашите семейства и деца да живеят тук в България спокойно.  Затова трябва да държим далеч  опасностите,   които биха породили хора, които имат други разбирания и традиции. С тази мисия трябва да помогнем на афганистанската армия да си стъпи на краката  и да създаде своя държава. Това е мисията на тези млади хора, които изпращаме днес”, посочи в емоционалното  си изказване още подп.Кацаров, допълвайки, че рейнджърите са първите посланици на българската армия  с униформа тип „Сахара”. 

На площада пред храма присъстваха близки, роднини и приятели на военнослужещите. Церемонията завърши с тържествен марш на заминаващите на мисия.

СмолянБГвести.нет

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини