В САЩ контролират милиони телефони от въздуха

Американските власти събират данни от мобилните телефони на милиони американци с помощта на специална апаратура, поставена на малки самолети, съобщава в четвъртък електронната версия на вестник "Уолстрийт джърнъл".

"В тази програма, осъществявана от службата на съдебните изпълнители към министерството на правосъдието на САЩ и работеща от около 2007 година, се използват самолети "Чесна" (Cessna). Те излитат от най-малко пет големи американски летища и покриват практически цялата територия на САЩ, пише изданието.

Системата работи на принципа на клетките на телекомуникационните компании и събира регистрационна информация от мобилните телефони, над които прелита. "Технологията, разработена от компанията "Боинг" (вероятно подразделението Boeing Defense, Space & Security, бел.ред), позволява на следователите с един полет да съберат информация от десетки хиляди мобилни телефони и да научат местоположението на собствениците им", пише вестникът.

Колко дълго продължава всеки полет и колко чести са те е неизвестно. Според изданието самолетите се вдигат във въздуха редовно.

"Целта на тази програма е да се установи местоположението на мобилните устройства на лица, които са под наблюдение, включително убийци и търговци на наркотици. Но в същото време се събира информация и за телефони на хора, които не са заподозрени за нищо", пише вестникът.

Технологията на наблюдението от самолетите позволява да се определи местоположението на заподозрения с точност до три метра. Властите имат възможността да блокират дистанционно сигнала от телефона на заподозрения, както и да копират информацията от него, включително текстови съобщения и снимки.

Представители на съдебното ведомство в САЩ не са потвърдили, но и не са отхвърлили информацията на "Уолстрийт джърнъл" за съществуването на такава програма.

Както отбелязва изданието това е поредният пример, че властите в САЩ извършват тайно проследяване на милиони граждани.

През декември 2013 година "Вашингтон пост" съобщи, позовавайки се на документите на бившия служител в специалните служба на САЩ Едуард Сноудън, че Агенцията за национална сигурнаст на САЩ ежедневно получава данни за 5 милиарда позвънявания от мобилни телефони по целия свят и може лесно да определи местоположението и връзките на техните притежатели.

Източник: актуално

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини