Пентагонът започва трета реформа за оръжейно превъзходство

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл представи пакет от реформи, които ведомството му започва в опит страната да съхрани предимството, което има в редица оръжейни технологии.

На фона на скъсяване на дистанцията от страна на държави като Китай и Русия, Пентагонът се обръща към специалисти извън традиционната отбранителна индустрия, за да открие нови идеи и изобретения, приложими в обстановка на бюджетни съкращения.

Това е т.нар. Трета офсетна стратегия, следваща опита на дълбоките промени в американската армия от 50-те и от 70-те години. При първата реформа се акцентира на ядреното оръжие, а при втората – на комбинация от ракети и бомби з прецизно насочване и "стелт" самолети за пускането им. По този начин САЩ успяваха да поддържат технологично предимнство над съперници, разполагащи често със значително по-многочислени армии и конвенционални оръжия, обяснява "Уолстрийт джърнъл".

Изданието цитира специалисти, според които инициативата на Хейгъл може да преформулира оръжейния бизнес в следващите 10 години.

"Скоро ще поканя някои от най-ярките умове в администрацията и извън нея да започнем начисто и да оценик какви технологии и системи министерството трябва да разработи в следващите 3 до 5 години", каза Хейгъл в реч в президентската биллиотека на Роналд Рейгън.

Източници от отбранителното ведомство казват, че сред приоритетите са оръжия с далечен обсег, насители, движещи се със скорост, няколко пъти по-голямо от тази на звука и способни да достигат най-отдалечената точка за не повече от 1 час, платформи за кибернетична сигурност и безпилотни системи.

"Комисията трябва да се справи и с новото предизвикателство – фактът, че много, ако не и всички, технологии, които днес бихме искали да развием, вече не са в програмите на министерството на отбраната или на традиционните оръжейни достайвчици", обясни още Хейгъл.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини