Имами се карат кой да проповядва в джамията в село Света Петка

Село Света Петка се намира на 14 км от Велинград, в него живеят основно мюсюлмани. От известно време хората са разделени - едните подкрепят Ибрахим Мехмед Илмер, който през лятото печели конкурса за имам. Той обаче не може да започне да проповядва, защото загубилият конкурса - Сефер Сюлейман
не иска да остъпи мястото в джамията.

За това съобщи Би Ти Ви, които в сутрешния си блок показаха кадри от селото. Хората бяха изнервени, като почти се стигна до бой и размяна обиди.

Ибрахим Илмер и Сефер Сюлейман са съседи, живеят един срещу друг, разказа пред "Дневник" кметът на селото Али Тебер (ДПС). "Бяха се поуспоколи страстите, но явно защото проблемът не е разрешен, отново назрява напрежение", коментира той.

Преди провеждането на конкурса през лятото в джамията в селото проповядва Сефер Сюлейман. Той обаче остава втори с по-малко, но сходен по брой точки, след Ибрахим Илмер. По думите на Тебер комисията решава заради сходните резултати да се проведе допитване до жителите в селото. Или поне това е записано в протокола.

До него обаче не се стига, защото главното мюфтийство издава заповед за назначението на Ибрахим Илмер.

Районният мюфтия Абдула Салих, който също присъстваше в село тази сутрин, разказа, че този, който е губи надпреварата заедно със своите поддръжници, не допускат имамът да започне да изпълнява задълженията си в джамията.

През юли Салих депозира официални жалби до полицията и прокуратурата във връзка с проблема, но твърди, че до този момент от институциите няма реакция.

Говорителят на полицията в Пазарджик Мирослав Стоянов заяви пред "Дневник", че по първата жалба двете страни са били извикани в полицията във Велинград и са им издадени предупредителни протоколи. Втората жалба е изпратена в Районна прокуратура във Велинград. Оттам обясниха пред "Дневник", че по нея има образувано досъдебно производство за хулиганство срещу неизвестен извършител. По нея тече разследване.

Ще въведем ред, но не можем да определим кой ще е имамът на селото, коментираха от полицията. "Религиозните въпроси са изцяло в ръцете на религиозните институции, които трябва да ги решават. Полицията във Велинград няма да допусне нарушаване на обществения ред, а разногласията между религиозни лица трябва да бъдат изяснявани от други институции - Районното и Главното мюфтийство", заяви ощеМирослав Стоянов.

Пред "Дневник" от главното мюфтийство заявиха, че ще извършат проверка по случая и ще имат скорошен коментар.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини