Московски пак настоява за приватизация на ”Товарни превози”

Ивайло Московски заяви, че никой не може да изправи на крака БДЖ с тази структура, затова приватизацията на "Товарни превози" трябва да бъде рестартирана.
Транспортният министър каза още, че заради финансовите си показатели БДЖ не би могла да ползва средства от Оперативна програма „Транспорт".

"За пари от ЕС би могло да се мисли, ако „Пътнически превози" бъдат преместени в холдингово дружество заедно с Национална компания „Железопътна инфраструктура" и финансовите показатели бъдат подобрени", обясни Московски в интервю за БНТ.

По думите му за една година задълженията на "Товарни превози" от 3 млн. са нараснали на 14.5 млн. лв.

Относно възможността да се ползват пари от държавния бюджет, транпортният министър посочи, че е рано да се говори, защото средствата за 2015 г. тепърва ще бъдат обсъждани.

„Държавата може през държавния бюджет или през Банката за развитие да окаже финансова подкрепа на дружеството. Така че и това е един от механизмите, които могат да се приложат за обновяване на подвижния състав в БДЖ", обясни Московски.

Преди 2 г., когато той пак бе начело на Министерство на транспорта, приватизацията на "Товарни превози" бе предложена като вариант, за да се покрият дълговете на БДЖ. Наследникът му на поста Данаил Папазов обаче отказа продажбата на товарното дружество, което отблъсна потенциалните инвеститори.

През 2013 г. жп превозвачът изплати над 100 млн. лева по кредитите си и общите дългове бяха намалени до 624 млн. лева. Отчетено бе, че финансовите резултати на компанията за първи път от години се подобряват. Докато за 2012 г. холдингът отчете загуба от почти 30 млн. лева, то за миналата година отрицателният финансов резултат бе редуциран до 5,6 млн. лева.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    БАЙ МОМЧИЛ
    1 0
    22:50, 17 ное 2014
    Като е губещо предприятие,кой иска да се набута с него бе тарикат.да *** майкати мръсна чифутска.
Последни новини