Контрольори на РЗИ ще дебнат за пафкащи в заведенията

Утре - 20 ноември, е Международният ден без тютюнопушене. По този повод нека всеки пушач в името на собственото си здраве и здравето на околните, които неволно прави пасивни пушачи, да предприеме първите си стъпки за отказ от цигарите.
Според анализите на експертите от Световната здравна организация (СЗО) тютюнът се явява най-значимата, но и най-предотвратима причина за смърт в световен мащаб. Епидемията от тютюнопушене е глобална. Всяка година тя води до смъртта на всеки десети жител на планетата - около 6 млн. пушачи, както и на около 600 хил. души, които не са пушачи, но са потърпевши от вредното вторично въздействие на цигарения дим.
България е на четвърто място в Европа по брой пушачи и белодробно болни сред населението. Тревожен факт е падането на възрастовата граница на пропушване под 13 години и непрекъснатото нарастване на тютюнопушенето сред жените.
Във връзка с Международният ден без тютюнопушене, както и по повод предстоящите празници до края на годината, здравните инспектори ще усилят проверките за спазване на ограниченията за тютюнопушене на закрити обществени места, въведени със Закона за здравето. Санкциите са както следва:
• Физически лица - глоба от 300 до 500 лв., а при повторно извършване на същото нарушение - от 500 до 1000 лв.
• Еднолични търговци - имуществената санкция е от 1000 до 1500 лв., а при повторно нарушение - от 1500 до 3000 лв.
• Юридически лица - имуществени санкции в размер от 3000 до 5000 лв., а при повторно нарушение - от 5000 до 10 000 лв.
Международният ден без тютюнопушене е отбелязан за първи път през 1977 г. в САЩ. От тогава, по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS), ежегодно всеки трети четвъртък на месец ноември се организира кампания срещу тютюнопушенето, която дава възможност на милиони хора да се откажат от пушенето поне за един ден.
В България Международният ден без тютюнопушене се отбелязва от 1990 г.

Пресцентър на РЗИ - Кърджали

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини