След случая „Ебола в България“: Защитни облекла във всички РЗИ, Спешна помощ и инфекциозните отбеления

Подготвя се мащабна информационна кампания по входните точки на България. Ще бъде разкрита и специална телефонна линия, за да се получава бързо информация в здравните инспекции. Това съобщи на днешния извънреден брифинг здравният министър Петър Москов. Целта е българите, които са пребивавали в някоя от засегнатите от епидемията африкански страни, да са с повишено внимание в рамките на инкубационния период от един месец след завръщането им. Министърът направи важното уточнение, че в страната няма директни авиолинии от засегнатите от епидемията държави.

Във всички поделения на районните здравни инспекции, центровете за спешна помощ, инфекциозните отделения на болниците, както и на местата за пребиваване на чуждестранни граждани ще бъдат доставени защитни облекла, информира още Москов.

Реакциите на родните власти той определи като "стрес тест, който показа, че България е готова да се справи с това предизвикателство". По думите му се е реагирало адекватно на всички нива и здравните институции и държавата са показали, че може да се справят с подобни ситуации. Това, което според него може да се подобри е информираността на гражданите. "Опасността от наличие на ебола в България остава на същото много ниско ниво. Нямаме причина да повишаваме нивото си на тревожност", категоричен бе здравният министър. Той благодари на всички, които по думите му "в тези 10 часа работеха като по ноти".

Източник: Дневник онлайн

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини