Обсъждат вота на недоверие срещу Комисията Юнкер

Европейският парламент ще обсъди тази вечер внесения от 76 евродепутати вот на недоверие срещу Европейската комисия с председател Жан-Клод Юнкер.

Той бе внесен срещу данъчната политика на Люксембург - държавата, чийто многогодишен премиер бе Юнкер.

Гласуването на вота е насрочено за сряда и за да бъде успешно, трябва да бъде подкрепно от поне 376 евродепутати, което засега изглежда нереалистично.

Дневният ред на сесията предвижда утре папа Франциск да посети ЕП. Той ще направи официално обръщение към депутатите. За последен път глава на Римокатолическата църква е посещавал ЕП на 11 октомври 1988 г., когато Йоан Павел Втори направи обръщение към евродепутатите в Страсбург.

Тази седмица парламенът трябва да се произнесе и дали Еврокомиисята може да разреши на някои държави да отложат плащанията си към общностния бюджет за тази година.

Според преизчисленията на брутния вътрешен доход, България трябва да довнесе около 7 млн. евро, Ирландия – 6,5 млн. евро, Гърция - около 90 млн. евро, Италия - 340 млн. евро, Кипър – 42,4 млн. евро, Латвия – 6,5 млн. евро.

Тази седмица председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер ще представи плана си за влагане на 300 млрд. евро в икономиката на ЕС. Очаква се това да укрепи икономическия ръст в ЕС, да намали безработицата и да увеличи инвестициите на държавите за инфраструктура и изграждане на единен пазар.

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини