ДПС наказа избраните с преференция депутати с изключване

ДПС изключи от парламентарната си група двама депутати, които са избрани с преференция - бившия кмет на Исперих Гюнай Хюсмен и бившият областен управител на Благоевград при кабинета "Орешарски" Муса Палев.

Това съобщи в кулоарите на парламента зам.-председателят на групата на движението Тунчер Кърджалиев. 

По думите му решението е заради нарушаването на джентълменското споразумение в партията, според което двамата е трябвало да се откажат от мястото в парламента, което са спечелили преференциално, и да отстъпят в полза на кандидатите, подредени от партията в избирателната листа. Хюсмен измести от сигурното място в Нородното събрание бившия шеф на здравната комисия Нигяр Джафер, а Палев - бившия кмет на Гърмен Ахмед Башев. 

Тунчер Кърджалиев напомни, че сериозните резерви на ДПС към преференциалния вот и че гласува против въвеждането му. Според партията на Лютви Местан 7% не могат да доминират над 93% и сам по себе си преференциалният вот при тези условия би довел до несправедливо транспониране на избирателя като вот, като доверие и като реализирани мандати. За.-председателят на ДПС Рушен Риза посочи, че Хюсмен е избран с 6000 гласа срещу останалите 27 000 гласа, гласували за ДПС, но не и за Хюсмен. При Муса Палев съотношението е 4000 гласа срещу 19 000 гласа.

ДПС забрани на кандидатите си да водят такава кампания. Кърджалиев посочи, че на две срещи преди изборите всички кандидати в листите на ДПС са поели ангажимент да не организират целенасочена кампания за преференциално гласуване и ако все пак има избрани такива, да се откажат от депутатското място.

Хасан Адемов и Нигяр Джафер от разградската листа на ДПС на всички събрания са молили избирателите да гласуват за партията, без да реализират преференция и на база на тази своя коректност д-р Джафер е извън парламента сега, посочи Кърджалиев.

Рушен Риза обясни, че е разговарял с всички структури на ДПС какво да бъде отношението за неизпълнение на ангажимент към ръководството и всички били единодушни, че трябва да има наказания за тези, които не са изпълнили решението на партията. По думите му партията ще разглежда и други кандидат-депутати на ДПС, които са работили за преференциално гласуане.

Решението на групата е взето единодушно, а Палев и Хюсмен не са участвали в заседанието днес, макар сутринта да бяха на работа в парламента.

Гюнай Хюсмен е освободен и като общински председател на ДПС в Исперих. 

Двамата народни представители остават в парламента. След решението на ДПС независимите депутатите вече са трима, заедно с Ана Баракова, която напусна групата на БДЦ. Според парламентарния правилник те не могат да се обединяват в група или да се присъденият към съществуваща. Ако двамата изключени решат да подкрепят кабинета на Бойко Борисов,у тогава се оформя мнозинство от 121 депутати между ГЕРБ (84), Реформаторския блок (23), АБВ (11) и тримата независими. 

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини