Реакции: Путин постави надгробния камък на „Южен поток”

Кремъл ще гради нов енергиен съюз с Турция, след като отношенията между Русия и Запада охладняха до нивото от Студената война заради украинската криза.
Това се казва в кореспонденция на Асошиейтед прес от Анкара, цитирана от БТА.
Путин постави надгробния камък на проекта, който от 2018 г. трябваше да доставя в Европа руски газ, заобикаляйки Украйна, отбелязва италианският икономически всекидневник "Соле вентикуатро оре".

След продължителни разговори в Анкара вчера с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, Путин обоснова оттеглянето на проекта за газопровода "Южен поток" с отказа на България, под натиск от Европейския съюз, да разреши преминаване на тръбата през нейна територия, пише агенция Франс прес.

Путин обвини Европейския съюз, че ограничава суверенните права на България, която е тежко зависима от руския газ, посочва Ройтерс.

Путин отправи нападки и срещу България, която замрази строежа на газопровода през юни под натиска на Европейската комисия. Според него България е била лишена от възможността да действа като суверенна държава, пише "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

"Смятаме, че позицията на Европейския съюз не е конструктивна. Вместо да подкрепи проекта, Европейската комисия издигна пречки пред него. Ако Европа не иска този газопровод, той няма да бъде построен", каза Путин на пресконференция с Ердоган след срещата им вчера в Анкара.

Блокирането на проекта е против икономическите интереси на Европа и й нанася щети, каза Путин, цитиран от Ройтерс.

Той дори заплаши, че доставките на руски газ за Европа могат да бъдат намалени и част от тях да бъдат пренасочени към Азия, добавя АФП.
През месец май Русия и Китай подписаха 30-годишен газов договор.

"Считаме,че това е против икономическите интереси на Европа и че това нанася щети на нашето сътрудничество", каза Путин, цитиран от "Гардиън", на който се позова БГНЕС.

Руският енергиен анализатор Михаил Крутикин изразява мнение, че от самото начало "Южен поток" е бил политически проект, имащ за цел да накаже Украйна и да я отреже от пътя на газа. Никога не е било икономически оправдано да се харчат толкова много пари за този газопровод, казва Крутикин, цитиран от "Гардиън".
Проектът е оценяван на над 50 милиарда долара.

Москва ще увеличи доставките на газ за Турция по съществуващия газопровод, а по-късно вероятно ще построи нов и ще работи с Турция за изграждане на газов център на границата с Гърция.

АП цитира Путин, че несъгласието на Европейския съюз с газопровода "Южен поток" - който трябваше да мине под Черно море през България към Южна Европа - не оставя на Русия друг избор освен да се откаже от тръбата, посочва АП.

Това показва колко се стеснява полето за маневриране на Русия, която по-рано съперничеше с Турция за преминаване на тръбопроводи към изгодния европейски пазар.
(През Турция ще преминава газопроводът ТАП, като България е единствената страна, която подписа договор с консорциума "Шах Дениз-2" в Азербайджан извън държавите, през които минава тръбата (Турция, Гърция, Албания и Италия - б.р.)

Путин продължава да се стреми да увеличи износа на руски газ към пазарите на ЕС, заобикаляйки Украйна, и наред с това иска да демонстрира, че Москва може да намери нови партньори въпреки усилията на Запада да изолира Русия, коментира АП.

За турския президент Реджеп Тайип Ердоган връзките с Русия са важен инструмент за издигане на международния престиж на Турция и за стимулиране на икономиката й, посочва агенцията.

Ако приеме руската оферта за изграждане на енергиен съюз, Ердоган ще направи рязък завой в политиката на Турция, която досега беше важен транзитен път за петролните и газовите доставки от Каспийския район към Запада, заобикалящ Русия. Съединените щати и Европейският съюз оказваха силна подкрепа на износа на енергийни ресурси през Турция, за да се намали зависимостта на Европа от руския енергиен износ, отбелязва АП.

Путин и Ердоган

Руският и турският президент често са сравнявани помежду си по уклоните си към авторитаризъм, имат различни позиции по различни теми, като сирийската криза например, пише "Гардиън". Русия остава най-близкият съюзник на сирийския лидер Башар Асад, докато Турция подкрепя умерената сирийска опозиция.

По време на срещата си обаче двамата оставиха настрана различията си по този и други въпроси (Крим също е такава тема, тъй като Анкара не приема анексирането на полуострова от Русия и се тревожи за турскоезичното татарско малцинство), за да постигнат икономически споразумения.

Срещата на двамата се състоя в новия супер дворец на Ердоган, за който той често е критикуван, тъй като със своите 1000 стаи комплексът е твърде скъп и твърде екстравагантен.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ко
    колев
    5 -1
    09:36, 2 дек 2014
    Радвайте се русофоби ! Няма вече енергийна зависимост ! Циганско , еврейско , педераска територия българия вече е като прокажена - другите я заобикалят . Сбъдната ви е украинската мечта - да миете нужниците на Европа , а женските ви да са най-долни слугини и проститутки.
Последни новини